Какво трябва да знаем при монтаж на топлоизолация

За качеството и гаранцията на всяка топлоизолация значение има не само изборът на качествени материали, но и спазването на указанията за работа и на технологичните времена, посочени от производителя. Това ще гарантира устойчивостта на системата във времето, както и отличните й топлоизолационни качества не само в студените зимни месеци, но и в топлото лято.

Предлагаме ви някои от основните моменти при изпълнението на топлоизолация на фасада.

1. След като е разбъркано с определеното количество вода и е оставено да „узрее”, лепилото за топлоизолационни плоскости може да се нанесе с маламашката “на гребен” (при равни основи) или в контур по края и няколко топки по вътрешната част (при неравни основи или тухлена зидария). За топлоизолационни плоскости от EPS специалистите препоръчват използването на Термозид, Лепило за топлоизолации TOP MIX или Лепило-шпакловка TOP MIX. За плоскости от XPS подходящата лепилна смес е Термозид.

2. Първият ред се подвежда с подходящ цокълен профил, предварително монтиран хоризонтално с дюбели. Топлоизолационните плоскости се лепят, като се разминават наполовина, наподобявайки тухлена зидария. Внимава се да бъдат в равнина и да са плътно долепени.

3. Един ден след залепването, топлоизолационните плоскости се шлайфат за максимално изравняване и подготовка на основата за шпакловка. Издълбава се „легло” за дюбелите, което гарантира, че главата на пластмасовият дюбел няма да си личи при следващите строителни операции (шпакловка, финишна мазилка).

4. Така би изглеждала една фасада при спазено правилно разположение на дюбелите при стандартна фасада.

5. Преди да се премине към шпакловане на плоскостите, дюбелите се замазват с разтвор за лепене.

6. При оформяне на ъгли на отворите се монтират защитни профили с мрежа или водобранни профили. След монтиране на защитните профили около отворите се полагат и парчета от стъклофибърна мрежа за усилване, като парчето мрежа се полага задължително върху тънък пласт шпакловка.

7. Нанася се шпакловъчният слой с гребеновидната част на маламашката. Стъклофибърната мрежа се влага в нанесения слой шпакловка чрез леко притискане с гладката страна на маламашката. При влагане на мрежата да се осигури препокриване на всеки две съседни парчета с 10 см. Шпакловката се изравнява и заглажда добре, покривайки напълно мрежата. Препоръчителната дебелина на слоя е 4-5 мм. За шпакловане на топлоизолационни плоскости от EPS може да се използва Термозид или Лепило-шпакловка TOP MIX, а за плоскости от XPS – Термозид или Клебешпахтел.

8. След пълното изсъхване на шпакловката се нанася грунд Теразид G-33 за обезпрашаване на основата и подобряване сцеплението със следващия слой.

9. Мазилката се нанася с маламашка в тънък слой, определен от размера на структурните зрънца. За получаване на влачена структура положената мазилка се изтегля с гладка пластмасова маламашка в предварително избрана посока.

10. За получаване на драскана структура положената мазилка се заглажда с пластмасова маламашка с минимален натиск.

Изборът на мазилка – полимерна, силикатна или силиконова, зависи най-вече от климатичните особености на района. Едновременно с водоотблъскващите си свойства полимерните, силикатните и силиконовите мазилки притежават и паропропускливост. Декорит, Сиколит и Силикат позволяват на влагата (напр. “остатъчна” при ново строителство) да излезе навън и същевременно не допускат вода навътре в сградата (напр. при навяващ дъжд). Така се предотвратява опасността от влошаване на топлоизолационните свойства на системата. Всяка една от трите мазилки обаче притежава допълнителни свойства, които определят и специфичното им приложение.

Декорит е фасадна мазилка на основа акрилна дисперсия с добавени минерални пълнители с подбрана зърнометрия, устойчиви оцветители и консерванти. Полимерната мазилка изпълнява универсални функции и не случайно е най-продаваната мазилка.

Сиколит е готова за работа пастообразна мазилка на основа полимери и силиконова смола. Заради отличните й водоотблъскващи свойства специалистите препоръчват използването на силиконова мазилка в крайморските райони. Високата степен на паропропускливост определя Сиколит като отличен завършващ слой при изпълнение на топлоизолационна система с минерална вата.

Силикат също е готова за работа пастообразна мазилка с добавено калиево водно стъкло, което дава по-дълго „отворено време” за работа на строителя и възможност за нанасяне при по-високи температури. Това я прави предпочитан продукт за работа през горещите летни месеци.

И трите вида фасадни мазилки се предлагат в голямо разнообразие от цветове – 210 цвята по каталог. Каталогът “Slim Line” ви дава възможност да избирате от други 330 цвята. Богатата цветова гама се допълва от възможността за изпълнение на 2 размера драскани и 4 размера влачени структури с различни посоки на структуриране на релефа на мазилката.

За да улесни своите клиенти при избора на цветове или на различни цветови комбинации, Теразид разработи специално приложение „Цветови симулатор”, което можете да намерите на интернет адрес www.terazid.com.

Какво да не забравяме при изпълнение на топлоизолационната система:
1. Да се съобрази качеството и носимоспособността (здравината) на основата при изпълнение на допълнителна топлоизолация на стари сгради.
2. Топлоизолационните плоскости да се монтират с разминаване 1/2 до 1/3 от дължината на листа, подобно на тухлена зидария.
3. При залепване на топлоизолационните плоскости да не остават процепи между тях, защото това ще доведе до образуването на термомостове.
4. Топлоизолационните плоскости в областта на външни и вътрешни ъгли да се застъпват с разминаване на всеки ред.
5. Дюбелите не трябва да стърчат извън равнината на топлоизолационните плоскости.
6. Стъклофибърната мрежа да се влага в шпакловката, а не да се заковава с дюбелите.
7. Използването на защитни профили (водобрани, предпазни ъгли и др.) създава не само по-добър естетически ефект, но е и гаранция за устойчивост на топлоизолационната система.
8. Грундът да се нанася след окончателното изсъхване на шпакловъчния слой.
9. Да не се нанасят мазилки при опасност от валежи и силен вятър, както и при ниски температури.
10. Спазвайте технологичните указания за приложението на всеки един продукт.

Подробни указания за монтаж на топлоизолационна система може да намерите на интернет страницата на Теразид.