Клас на устойчивост на мокро триене и какво се крие зад този термин?

Caparol

Когато разглеждате различните интериорни бои, при описанието на всяка една се споменава клас на устойчивост на мокро триене. Но какво се крие зад този термин?

Класът на устойчивост на мокро триене определя колко пъти една повърхност може да бъде почистена с мокра кърпа, без да остават следи от боя по нея и без да се образуват петна по самата повърхност.

Класификация, съгласно EN13 300:
– клас 1 < 5 µm при 200 цикъла;
– клас 2 ≥ 5 µm и < 20 µm при 200 цикъла;
– клас 3 ≥ 20 µm и < 70 µm при 200 цикъла;
– клас 4 ≤ 70 µm при 40 цикъла;
– клас 5 > 70 µm при 40 цикъла.

Боите с устойчивост на мокро триене с клас 1 имат най-добри показатели – до 200 цикъла на почистване. Не се забелязва избледняване на боята или други следи по повърхността на стената.

Caparol

Когато избирате интериорна боя, е добре да знаете, че в помещения с висок трафик (коридор, хол) е добре да използвате по-устойчиви на мокро триене бои, а на места с по-нисък трафик (тавани), може да използвате по-нисък клас.

Caparol предлага висококачествени бои, подходящи за помещения с висок трафик!

Indeko-plus – топ клас интериорна миещата се боя без консерванти, подходящи за страдащите от алергия хора; подходяща както за дома, така и за обществени институции или кабинети за медицинска практика.

Притежава клас 1 устойчивост на мокро триене, а поради добрата плътност на покритие, в повечето случаи нанасянето на един слой е достатъчно.

Caparol

Premium Color – премиум от висококачествен клас със специален блясък на цветовете и висока устойчивост на натоварване. С висока плътност на покритието, което не позволява надраскване на повърхността.

Caparol

Premium Clean – подходяща за често почиствани повърхности, устойчива на замърсяване, без вредни субстанции и с много добра покривност.

Caparol

Latex Hygiene – професионална дисперсионна боя за помещения с високи хигиенни стандарти – болници, детски градини, зъболекарски кабинети. Клас 1 на мокро триене, съгласно EN 13 300.

Caparol

Всички те могат да се почистват с мокра кърпа или с препарати. Освен това се отличават с много добра покривност и плътност на пигмента. Висококачествените продукти са с фина зърнометрия, което е предпоставка за намаляване на полепването на прах и по-лесно почистване.

Разликата при боите с висок клас устойчивост на мокро триене е огромна.

Caparol

Техническа консултация може да получите и в шоурума на Caparol, който се намира в Манастирски ливади-изток, бл. 19.

Инвестирайте в качествени материали!

Може да харесате още...