pixel

Кметът на София спря застрояването на детска площадка

Търсим и ще намерим трайно решение срещу застрояването на междублоково пространство при бл. 19, бл. 20 и бл. 21 в кв. „Младост 1“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща с представители от квартала. Хората там недоволстват, че инвеститор иска да застрои детската площадка между блоковете.

„Възложила съм пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена още от времето на неговото реституиране през 2003 г. Срещнах се с граждани, които живеят в трите съседни блока, и ги уведомих, за действията, който съм предприела“, допълни още Фандъкова пред медиите и сподели за започната проверка на фейсбук профила си.

Според кмета, докато трае проверката, строителство в междублоковото пространство няма да бъде допуснато. „През това време ще търсим и различни варианти за трайно решение и запазване на зелената площ и детската площадка“, отсече още Фандъкова.

По думите й през последните години тя заедно с гражданите и кметове на райони е успяла да защити и запази междублокови пространства и детски площадки, които са били реституирани. Такива добри примери Фандъкова посочи в районите „Лозенец“, „Красно село“, „Надежда“, „Люлин“, „Подуяне“ и „Красна поляна“.

„С главния архитект  Здравков информирахме гражданите, че започнахме процедура по изработване на цялостен подробен устройствен план на парк „Въртопо“. Арх. Здравков пое ангажимент за всички обществени обсъждания гражданите от района да бъдат уведомявани, за да могат активно да участват. Със започналата процедура спираме действащия план и съответно процедури, свързани с искания за застрояване. Очаквам до края на годината да започнем благоустройство на 8 дка от парк „Въртопо“. Проектът включва реконструкция на зелените площи, изграждане на пътеки, осветление, видеонаблюдение, изграждане на детски площадки и фитнес на открито“, допълни още столичният кмет.

kmeta.bg

Може да харесате още...