pixel

Масово проверяват строителни обекти в София

Девет екипа на главна инспекция по труда са започнали от тази седмица масирани проверки на строителни обекти в столицата.

Социалният министър Зорница Русинова  съвместно с изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова, екип на инспекцията и журналисти направиха проверки на два строителни обекта в Студентски град в София.

От инспекцията коментираха, че след проливните дъждове снощи на обектите са оставени кабели и щепсели в локви.

Други нарушения са необезопасен мачтов подемник, липса на табела за товароносимост и немаркирана опасната зона на самия мачтов подемник.

Има и различни строителни материали на ръба на изкопа, което е потенциална опасност за работниците.

От ГИТ обясниха, че всяко нарушение е потенциален риск за трудова злополука и дори малко стърчащо желязо, което не е премахнато, е предпоставка работникът да получи сериозна травма.

Санкциите са от 1500 до 15 хиляди лева, както по отношение на спазването на изискванията за безопасност и здраве на работниците, така и за хора без трудови договори. На единия от обектите е установен и работник без трудов договор към момента.

Министър Русинова посочи, че в строителството нарушенията са основно спазване на безопасността на труд на работници.

От началото на годината ГИТ е направила 29 хиляди проверки, като от тях близо 3000 са в строителния сектор, а около 30 процента от нарушенията са условията на труд и безопасност на работниците.

От 2015 г. насам има растеж на строителния бизнес, като миналата година са били ангажирани около 150 хиляди човека в строителството, а само за първото тримесечие на тази година са 120 хиляди.

За първите месеци на тази година около 5 милиона лева са санкциите, наложени вследствие на административни глоби на инспекцията, като близо милион от тях са в строителния сектор, каза социалният министър. Масирани проверки на строителни обекти се правят и в цялата страна.

bta.bg

Може да харесате още...