Модерно и функционално благодарение на системите за сухо строителство

Напоследък все по-често се говори за качество на средата, която обитаваме, и за комфорт без ограничения, за топлинен и звуков комфорт, сигурност, качествен вътрешен микроклимат, визуален комфорт и светлина, устойчивост, лесна поддръжка и управление.

Обикновено прекарваме 90% от времето си в затворени помещения. Поради това сградите, в които живеем и работим, имат огромен потенциален ефект върху здравето ни и цялостното ни усещане за комфорт. Когато говорим за болнични заведения, този ефект има още по-голямо значение.

Съчетаване на дизайн с функция

Dusseldorf/Augsburg – The Vincentinum Hospital в Augsburg е една от най-големите болници в Германия. Тук ежегодно хоспитализираните пациенти достигат до 11 000, а около 10 000 други пациенти се лекуват на амбулаторно ниво и броят им се увеличава. Допълнителен капацитет и пространство за разнообразна гама медицински услуги са създадени с новия “Здравен център Vincentinum “.

Построен на мястото на старото крило на основния болничен здравен център, той се простира на площ от 7 000 квадратни метра. Включва дневна болница за извънболнична хирургия, три операционни зали, лаборатория за изучаване на съня и многобройни кабинети на специалисти и медицински експерти. Най-високото ниво на грижа за пациентите се допълва с висококачествени функционални вътрешни решения, които се реализират с помощта на съвременно сухо строителство от Rigips.  Желанието на възложителя е чрез дизайнa на помещенията да се повиши качеството на престоя в болничната сградa.

При избора на доставчик и изпълнител се изискват експертни познания в областта на  сухото строителство. Новата сграда на здравния център е разделена от партера до четвъртия етаж на 15 участъка, които се използват от различни по специалност специалисти. Покрит мост от стомана и стъкло на нивото на първия етаж свързва новия здравен център с болницата и позволява бързо транспортиране на пациентите между двете сгради. За година и половина са били изградени повече от 13 000 м² ъглови стени, около 2800 м² акустичен перфориран таван и множество специализирани системи.

Разширяването на новия здравен център се оказва сложна задача, както по отношение на размерите, така и по отношение на изискванията към системите за сухо строителство. Трябва да се има предвид огромната гъстота на инсталацията. Освен това, във всички помещения за преглед и лечение се изискват много високи нива на звукоизолация и противопожарна защита.

В проекта са използвани системи на Saint-Gobain Rigips за звукоизолация, противопожарна и радиационна защита. Всички санитарни помещения са изпълнени с плоскости Glasroc® H Ocean. В зоната на радиологичната практика, разположена в санитарния център и около операционните зали, са инсталирани и стени за защита от рентгенови лъчи в съответствие с всички актуални изисквания.

Цялата площ на парапета е съставена от високи ивици заради стъклената фасада на сградата. Постигането на перфектни повърхности е благодарение на използването на Rigips ProMix и Rigips ProMix Finish, както и изключителния професионализъм на изпълнителя.

Фоайето е свързано към всички етажи чрез голямо въздушно пространство с невероятно дизайнерско решение във форма и цвят, което формира средата на новия здравен център. Широките зони пред лекарските кабинети намират място зад стъклената фасада, която следва вълнообразния план на пода. В тези участъци са оформени и извити парапети.

Вълнообразните парапети са облицовани от двете страни с плоскости Rigips Glasroc F 6 mm, като външният слой се спуска до окачения таван на долното ниво. В тези участъци, по дължината на парапета, са инсталирани и вентилационните дюзи. Всички етажи са изпълнени с окачен таван с плоскости Rigitone Activ’Air – перфорирани пана за тавани със звукопоглъщащи и въздухопочистващи свойства.

Изглед от двора през стъклената фасада и отворената галерия на здравния център.

Saint-Gobain Rigips, предлага разнообразие от системни решения, включително всички компоненти, необходими за модерен, съвременно оформен интериорен дизайн. Saint-Gobain Rigips е компетентният партньор за модерни и устойчиви интериорни решения, както и за висококачествени системи за звукоизолация, противопожарна защита, топлоизолация и акустика.

Вижте също...