pixel

Център „раСТЕМ“ в света на науките – 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“

Lusio

Нов център за природни науки и предприемачество, изработен с изключителен детайл и душа от архитектите на Lusio. Единствен с толкова голям мащаб в България.

„Сърцето“ обхваща голяма част от пространството на център „раСТЕМ“. Там са разположени два амфитеатъра – един малък и един голям, като на тях ще могат да се провеждат лекции в различни направления от гост специалисти, презентации, концерти, театрални постановки и други. В дъното на по-големия амфитеатър ще има зелен екран за снимки и видеа. В това пространство има заложена и „Стена на славата“, където учениците могат да закачат своите постижения като: макети, постери и награди. От „Сърцето“ е и изхода за „Атмосфера“ – класна стая на открито за бърза връзка със свеж въздух.

Lusio

В лаборатория „Еврика“ се провеждат часовете по биология, химия и физика. Пространството е оборудвано с мивки, работни плотове и лабораторна камина, а специални контакти от тавана подкрепят свободното пренареждане на масите и осигуряването на захранване, на което и да е място. Следва зона „Сътворение“, естествено продължение на лаборатория „Еврика“. Двете помещения могат да се използват заедно или поотделно. Тук обзавеждането е с индивидуални модулни маси, които са леки и устойчиви и могат да се пренареждат във всякакви форми. Зоната предлага и малък кът с амфитеатър като вторична зона за презентиране освен сцената в „Сърцето“, където могат да се репетират презентации пред по-малка публика.

Следва „Мейкърспейс“ пространството, където се кръстосват аналоговите занаятчийски работилници с дигиталните технологии за бързо прототипиране на 21 век. Наличието на специален склад подпомага и съхранението на дигитални технологии: 3D принтер, комплекти за роботика, мощен лаптоп за обработка на 3D модели, аудио и видео формати.

Lusio

„Мозъчният хъб“ е замислен като малък киносалон, който е напълно звукоизолиран и светлината му се управлява напълно чрез блекаут щори и димиране на осветлението. Сядайки на удобните меки кресла и пуфове, учениците могат да бъдат пренесени на виртуално посещение в къщата-музей на Иван Вазов, например. Дизайнът на стаята и на технологиите в нея позволяват тя да бъде използвана и за виртуални срещи с лектори и ментори на учениците.

Lusio

И накрая стаята „Слънце“ или стая на сетивата. В модерните училища присъствието на сетивни стаи за релаксация са задължително изискване. Стаята има две обособени пространства. Първото прелива директно от „Сърцето“ без врата и чрез пряка връзка със соленоводния аквариум привлича хората към себе си. В шкафовете под аквариума учениците ще оставят обувките си – жест, който им помага моментално да превключат към режим релаксация. Във второто пространство средата става още по-уютна с меките мокети, които „пълзят” и по стените. С вратата, скрита в стената, може да се регулира нивото на светлина.

Lusio

Lusio създава пространства, които предлагат най-доброто на своите ползватели, поставяйки хората в центъра. Архитектурно студио Lusio е специализирано в проектирането на пространства от обществено значение: училища, университети, детски градини, креативни и коуъркинг пространства, площади, детски площадки, заслони, паркове. За Saint-Gobain e удоволствие и вдъхновение да бъде част от проектите на Lusio, да работи заедно с изключително креативния и иновативен екип и да спомага за промяната на средата, в която живеем.

В Център „раСТЕМ“ в света на науките – 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ осигуряването на акустичен комфорт беше една от основните задачи в проекта. Минимизирането на натрапващия се шум и поддържане на комфорт в учебната среда са от ключово значение за качеството на учебния процес.

Изследванията показват, че добре проектираната звукова среда в училищата спомага за подобряване на концентрацията и дава възможност за по-добра комуникация. Ученето е по-ефективно и по-малко уморително, когато учениците могат да чуват и разбират ясно своя учител.

Освен директното увреждане на слуха, нежеланият шум може да бъде вреден за здравето ни и по други начини. Допълнителните последици от излагането на шум включват сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, главоболие, хормонални промени, нарушения на съня, намалена физическа и психическа работоспособност, стресови реакции, агресия, постоянно чувство на недоволство и намалено усещане за удовлетворение.

Lusio

Доказано е, че когато сме в добра акустична среда,  когато нежеланият шум е блокиран и можем ясно да чуем полезни и желани звуци, ние сме по-продуктивни, по-щастливи и изпитваме по-малко здравословни проблеми.

Знаете ли, че?

Изследване¹ от 1998 г. установява, че има до 66% спад в производителността при задача „памет за проза“, когато участниците са изложени на различни видове фонов шум.

Човешко ухо е чувствително към много широк диапазон от честоти.

Какво допринася за акустичния комфорт?

Възприятието на даден звук зависи от много фактори, които варират в зависимост от типа сграда, вида дейност, която се изпълнява и социалните и културните навици на обитателите. Качеството на звука в дадено помещение се определя от източниците на звук или шум, както и от качеството на обшивката на сградата.

Източници на шум:
– външен шум (трафик, съседи …);
вътрешен шум (музика, телефонни разговори …);
ударен шум (стъпки …);
– звукови вибрации през конструкцията;
– шум от оборудване (вентилационни системи, електронно оборудване, тръби, асансьори …).

Lusio

Ефектът на шума върху конкретен индивид зависи от много различни фактори. Те включват предвидимост и познаване на звука, контролируемост на звука, лично отношение и чувствителност, информация за съдържанието на звука и необходимостта от звука. Например, по-вероятно е да толерираме шум от съседите, които харесваме, отколкото шум от тези, които нe харесваме.

Как можем да проектираме акустичен комфорт?

Трябва да се вземат предвид видовете шум и архитектура. Шумовете могат да се предават както през въздуха, така през самата конструкция на сградата. Вертикално от под до под или хоризонтално – през преградните стени. Акустичният комфорт в сградата зависи до голяма степен от акустичните характеристики на използваните строителни материали и системи по  отношение на звукопоглъщането и звукопредаването.

Когато проектираме акустичен комфорт, трябва да вземем предвид разнообразието от

външни и архитектурни фактори:
– видовете шум, които трябва да се управляват – освен защита на обитателите на сградата от външен шум, хубаво е да се вземе в предвид и шума, който се произвежда от самата сграда и се разпространява извън нея, причинявайки дискомфорт на обитателите на съседни сгради; другия важен фактор е управление на вътрешния шум в самата сградата;
– спектърът на шума, който се управлява (ниски или високи честоти);
– вида на строителството и материалите, които са използвани;
– предназначението на сградата: дом, офис, училище, болница и др.

Lusio

Продукти и решения за акустичен комфорт

Saint-Gobain предлага няколко категории продукти, които имат пряко влияние върху акустичен комфорт:
специализирани плоскости от гипсокартон, звукоизолационни еластични мембрани, минерални вати, системи за сухо строителство, осигуряващи отлична защита срещу въздушен или ударен шум за стени, подове и тавани;
акустични тавани, стенни панели и свободно окачени елементи, подобряващи акустиката в помещенията.
– продукти и системи, намаляващи шума от механични вентилационни и канализационни тръби;
звукоизолиращо остъкляване (стъкло в прозорци и фасади).

В Център „раСТЕМ“ в света на науките – 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ за постигане на оптималната акустична среда са използвани акустични тавани и свободно окачени елементи Ecophon.

¹ Източник: Banbury SP. and Berry DC. (1998) Disruption of office-related tasks by speech and office noise. British Journal of Psychology 89:3, pp 499–517

Може да харесате още...