pixel

Може ли ПУ пяната просто да бъде измазана и боядисана

foam

За да се получи равна повърхност, се препоръчва направо да отрежете стърчащата пяна с нож. Някои майстори работят и с армираща мрежа. Това се прави най-вече, когато трябва да се запълнят по-големи кухини. При рязането е важно пяната да е напълно втвърдена, за предпочитане е да се изчака няколко дни. В противен случай все още течната пяна се разрушава и е възможно да останат големи дупки в структурата ѝ.

Приготвена по този начин, ПУ пяната може просто да бъде измазана и боядисана. Това е дори препоръчително, тъй като тя е устойчива на гниене, но не и на светлина. Това означава, че с течение на времето пожълтява и става чуплива.

Прилепва ли ПУ пяната към всички повърхности?

Все още остава въпросът върху какви основи се задържа строителната пяна. Ако почистите много добре праха, тя прилепва към всички абсорбиращи повърхности като бетон, мазилка, зидария, фиброцимент и дърво. Добро сцепление се получава и при предварително обработени метали и някои пластмаси. Тъй като тези повърхности не са абсорбиращи, препоръчително е предварително да ги загрубите с фина шкурка или да ги обработите с подходящи стимулатори на сцепление.

Необработеният гипс или други прашни основи не са подходящи за ПУ пяната. Ако все пак искате да работите с пяна върху гипс, трябва предварително да грундирате повърхността. За целта е  подходящ наличният в търговската мрежа дълбок грунд.

ПУ пяната не се задържа върху PTFE (тефлон), силикон, PE и PP пластмаси и основи с маслени отделящи агенти. Това важи и за полирани и неабсорбиращи повърхности.

Може да харесате още...

Izolacii.eu