pixel

Национален финал в България на Международен студентски конкурс „Multi Comfort“ 2020/2021

Multi_komfort

Изправени пред пандемията от COVID-19 организацията на XVI-тия Международен студентски конкурс „Multi Comfort“ 2020/2021 се промени, като съчета в себе си две поредни години. За Saint-Gobain здравето и безопастността е абсолютен приоритет затова и националния финал на конкурса ще се проведе изцяло в дигитална среда.

Конкурсът се организира за първи път на международно ниво от Saint-Gobain Isover в България през 2005 година и през годините се развива, като най-големия световен форум за студентски проекти и вече достига до мащаб с хиляди участници. Целта на конкурса е да създава проекти базирани на принципите и концепцията на Saint-Gobain за Multi Comfort, устойчивото развитие и енергийната-ефективност: оптимална интериорна среда, осигуряваща необходимото ниво на свеж въздух, както и топлинен, визуален и акустичен комфорт.

В тазгодишното издание ще се състезават студентски проекти за преобразуване на пространството на пост-индустриалния обект на „Coignet Enterprise“ в Сен-Дени в зелена жилищна, учебна и развлекателна зона.

Защитата на проектите в България, ще се проведе на 12 януари 2021 г. Представянето им ще се осъществява посредством електронна презентация, подготвена от всеки екип, която ще бъде излъчена през платформата TEAMS пред журито и останалите участници в конкурса. Презентацията е с продължителност 5 мин, както е по регламент. След това участниците ще отговарят на въпроси от страна на журито.

ЖУРИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЕТАП 2020/2021

Ян Махачек, Saint-Gobain България

От 1 февруари 2020г. Ян Махачек е изпълнителен директор на Сен-Гобен България ЕООД. Преди да заеме водещия пост в българското дружество, в продължение на 10 години Ян Махачек е работил за компанията на различни ръководни позиции на централно ниво в Източна Европа. Завършил е правния факултет на Карлов университет в Прага.

aрх. Цветан Петров, IPA

Архитект Цветан Петров се дипломира в архитектурния факултет на УАСГ през 2007 г. Специализира в L’ecole National Superieure d’architecture de Bretagne в Рен, Франция. В самостоятелната си проектантска практика работи по обществени и жилищни сгради, логистични центрове, административни сгради, спортни зали и съоръжения. Член е на Камарата на архитектите от 2008 г.

От 2007 г. е мениджър на архитектурно бюро “Иво Петров – Архитекти” ООД, като същевременно участва в проектирането на редица обекти на фирмата, сред които новото крило на Англо-американското училище, което е безспорен фаворит в категория “Сгради образование” на национален конкурс „Сграда на годината 2012”.

арх. Жулиан Начев

Магистър по финанси и архитектура с експертни познания и богат практически опит в областта на сградната енергийна ефективност и пасивните сгради.

2012 – Сертифициран проектант на пасивни сгради от Пасивхаус Институт, Дармщадт, Германия
2012 – Акредитиран от Американския Институт за Сертификация на Зелени Сгради US GBCI като LEED Green Associate
2014 – Сертифициран като DGNB Consultant от немския съвет за устойчиво строителство Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen
2017 – RIBA – Royal Institute of British Architects chartered member
2018 – 2019 – Хоноруван преподавател по енергоефективно строителство и международни сертификационни системи за зелено строителство в ВСУ „Черноризец Храбър“

aрх. Деница Княжевич, Водещ архитект в SGI

Aрх. Деница Княжевич завършва висшето си образование в „Университет по архитектура, строителство и геодезия”, София със специализация Обществени сгради.

Присъединява се към екипа на SGI през декември 2015 г. където ръководи свой екип от архитекти, с които разработва разнородни по обем и специфика проекти, предимно в сферата на обществените и търговските сгради.

SGI е създадена през 2008 г. като част от програма за международно развитие и резултат от партньорско споразумение между Стивън Джордж и Партньори (създадена през 1970 г.) и K&D Architects (създ. през 2008 г.).

От 2008 г. насам, SGI се превръща в една от водещите архитектурни компании в региона на Централна и Източна Европа, предоставяйки иновативни проекти в различни сектори, с множество престижни международни награди и признания, сред които German Design Awards, Blueprint Awards, International Property Awards, Сграда на годината и др.    

Философията на SGI е с фокус над важни социални и екологични проблеми, като основен приоритет на всеки проект е създаването на пространства, сгради и устойчиви общности със социална и икономическа цел. SGI силно подкрепя отговорната, устойчива архитектурна практика във всички аспекти на дизайна.

арх. Веселин Веселинов

Архитект Веселин Веселинов е сертифициран дизайнер на пасивни сгради към Иститута за Пасивни Сгради в гр. Дармщад, Германия от 2015 година. Той е победител в националното и международното издания на конкурса за студенти по архитектура Изовер Мулти-Комфортна Къща, третиращ темата за „устойчива“ и „пасивна“ архитектура, а в последващите години в различни издания на конкурса заема ролята на: жури, лектор, съорганизатор и консултант в България и чужбина.

Получава стипендиа за периода 2015 – 2016 година към Немската Федерална Фондация за Околна Среда (Deutsche Bundesstiftung Umwelt и същевременно е и стажант към Рентч Архитектен, Дрезден. Темата на стипендията и практиката е: „Пасивни сгради от естествени материали“

Участник в различни проекти и конкурси, включително и съорганизатор на интерактивна доброволческа мисия за извънкласно информиране на деца в сферата на: екологична архитектура и устойчиво развитие.

Понастоящем е архитект на свободна практика с проекти в сферата на „устойчивата“ архитектура, най-забележителен от които е еднофамилна жилищна сграда изпълнена от екологични материали и следваща древна концепция за хармония на жизнената среда. Успоредно е и управител в международна компания за разработка на BIM приложения, проекти и решения в областта на енергийна ефективност и „пасивното“ строителство.

МЕЖДУНАРОДЕН ЕТАП 2021

Международният етап ще се проведе между 9-ти и 12-ти юни, 2021 год. в Париж, Франция, победителят в Националния финал ще представи България на Международния финал. На този етап събититето е присъствено в случай, че поради пандемията от COVID -19, това не може да се осъществи, същият ще бъде трансформиран в дигитален формат отново в периода: от 9 юни до 12 юни, 2021 год.

На миналогодишното издание на конкурса, проведено в Милано (Италия), участваха повече от 2200 студента от 199 университета. 60 екипа от 34 държава презентираха своите проекти пред жури, съставено от представители на община Милано, архитекти и експерти.

За групата Saint-Gobain

Saint-Gobain проектира, произвежда и дистрибутира материали и решения, които са ключови за качеството на живот и бъдещето на всеки от нас. Те са навсякъде в нашите домове и ежедневие, като ни осигуряват комфорт и сигурност, като в същото време отговарят на предизвикателстата за устойчиво строителство и ефективно управление на ресурсите, целящи промяна в изменението на климата. В световен мащаб, компанията е лидер в устойчивото строителство с €41.8 млрд. продажби през 2018 г., присъствие в над 68 държави и повече от 180 000 служители.

Може да харесате още...