Най-модерните тенденции в ландшафтното оформление през 2020

Semmelrock

Придайте на своето външно пространство ново излъчване през 2020. Тази година професионалистите предвиждат основополагаща роля в ландшафтното оформление в изграждането на „желанията“. Основен приоритет в „списъка с желания“ имат модерните аксесоари, високотехнологичните решения, разнообразната картина и възможности за оригинален дизайн при избора на настилки, модерна функционалност, интелигентни системи за напояване, както и устойчиви решения с грижа към околната среда

Според голяма част от професионалистите тази година отново ще преобладават проекти в „contemporary“ стил. Но в същото време, те отчитат и тенденция към функционална симбиоза в стилистиката, проявяваща се чрез атрактивни включвания на екстравагантни градински елементи или препратки към „vintage” стила на градинската мебел,  цветни подобия на мозайка вплетени в настилката и др.

Ето и Топ 5 за 2020 година:

Разнообразие от цветове, геометрични форми, сложни растери – специалистите отбелязват, че тази година очакват изключително висок брой „заявки“ за проекти със сложни  форми в растерите на настилките – вълни, кръгове, цветове и структури, комбинирани така, че да създават  картини.

Semmelrock

Очаква се търсене на проекти с декоративни акценти и орнаментика вдъхновена от стилизирани плетеници. Тази тенденция ще се отрази и по отношение на декорацията, под формата на плетени рогозки, кошници, решения от рециклирани естествени материали, които ще бъда завършващия щрих на проектите. От алеите и пътеките в градина, до оградните и подпорни стени, през местата за барбекю на терасата или верандата, ще се търси внасянето на популярни модели от интериорния дизайн в растерите, цветовете и дори структурите на настилките.

Semmelrock

Съвременен и Преходен дизайн  – Клиентите на средна възраст, както и представителите на „милениума“ търсят луксозен, съвременен и в същото време „изчистен дизайн на ландшафтните си пространства“. Независимо дали се отнася за елегентна външна кухня, барбекю, модерна скулптура, външно декоративно огнище или чешма, предпочитанията им са насочени към изчистените линии и практичните решения. Все по-често се обръща внимание на ефективността, основен момент при избора е многосезонната употреба, напр. по отношение на озеленяването се търсят основно растения, които могат да оцелеят при по-широк диапазон  на температурните граници.

Semmelrock

В същото времe при настилките, този стремеж води до „откриване“ и акцент върху мултифункционално приложение, тоест търси се комбинативност и възможност за постигане на хармонична цялост с „еднаква визия“.

Модерни цветове в градината през 2020 – Според специалистите в ландшафтното оформление, цветовите тенденции за настоящата година няма да се различават от световните модни тенденции, а именно: градинската мебел и най-вече текстила, като „възглавници“, люлки, сенници и чадъри ще се предпочитат в едноцветни варианти на класическото „синьо“, както и в съчетание с ярко бяло  за традиционалистите и разнообразни цветови комбинации между „маслено зелено“, „бискайско зелено“, ярките нюанси на „огнено червено“ и „оранжево“, или наситеното „шафранено жълто“, „бледо жълто“ както и по-меките тонове на „светъл деним“ и “морско синьо“. Разбира се, цветовите тенденции ще се отразят и по отношение на предпочитанията при поставяне на градински саксии, оборудване на градински кухни и украса за веранди, тераси и т.н. По-сериозно влияние ще имат цветовете при подбора на сезонни цъфтящи растения.

Вашата градина, Вашия свят – Основната функция на градината е да осигури възможност за бягство от натовареното ежедневие в кътче, което носи спокойствие и уют за Вас. От градина пълна със билки, зеленчуци и плодове до място засадено с цъфтящи растения даряващи прекрасен аромат, всеки създава своето място според своите нужди и желания. През настоящата година се очаква да се разшири тенденцията за създаване на градини дори и на малки пространства, чрез изградането на „вертикални градини“,  декоративни съдове, в които да се засадят растения, на терасата или верандата, стабилно продължава да се увеличава и поставянето на различни видове „клоцове“ за билки или цъфтящи растения.

Semmelrock

Модерни „One-click“ системи за осветление и напояване – Технологиите продължават да бъдат основен фактор по отношение на ландшафтното оформление. Все по-често клиентите търсят „смарт“ решения които да повишат ефективността и спестяването на ресурси, като осветление със соларно захранване, напоителни системи които спестяват разхода на вода, които могат да се контролират от разстояние чрез Wi-Fi, Bluetooth, приложения за мобилните апарати.

Semmelrock

Още идеи и предложения за 2020 можете да намерите в новия каталог „Идеи за градина 2020“ или на сайта www.semmelrock.bg.

Вижте също...