pixel

Най-прозрачните имотни пазари

На държавите включени в ТОП 10 на най-прозрачните имотни пазари се падат 75% от инвестициите в недвижимости в световен мащаб. Средният годишен обем транзакции в цял свят възлиза на 700 млрд. USD.

В тазгодишното проучване на консултантската компания JLL – Global Real Estate Transparency Index (GRETI), са изследвани 109 държави по 139 показателя, групирани в пет категории: доходност от инвестиции, основни показатели на пазара на недвижими имоти, степен на разкриване на финансова информация, регулаторни и юридически аспекти, процес на сключване на сделки.

На първите три места са Великобритания, Австралия и Канада. В ТОП 5 влизат още САЩ и Франция. Към държавите с най-висока степен на прозрачност спадат още: Нова Зеландия, Холандия, Ирландия, Германия и Финландия.

Двайсет са страните, в които се наблюдава прозрачност в нормалните граници. Броят на държавите с полупрозрачен имотен пазар е 37. Като на 50-то място от общо проучените държави се нарежда България. Тук влизат още Гърция, Сърбия, Турция, Израел, Бахамите, Индия и Китай. От съседните ни държави само Румъния спада към прозрачните пазари и е по-добре от България в това отношение.

От азиатските пазари, към които през последното близо десетилетие инвеститорският интерес е висок, най-прозрачни са Сингаруп на 11-та позиция и Хонконг на 15-то място.

fakti.bg

Може да харесате още...