pixel

Национален финал на международния конкурс „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“

Isover Architectural

Студенти по архитектура от УАСГ с награди в националния финал на международния конкурс „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“.

Приключи националният етап от 9-ти международен конкурс за студенти по архитектура „Изовер Мулти-Комфортна Къща“.  В националния финал се състезаваха студенти от архитектурните факултети на три висши учебни заведения в страната: Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия (София), Висше Строително Училище „Любен Каравелов“ (София) и Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“.

С всяка година задачите стават все по-актуални, а предизвикателствата за спечелване на награди все по-сериозни. Преминавайки през проектиране на хотел, еднофамилна къща, офис сграда, реконструкция на складови площи, обновяване на индустриални зони и други, с годините задачите прерастват в каузи за модерно развитие на цели общности, а от младите архитекти се очакват креативни идеи и концепции за изграждане на едно „устойчиво“ бъдеще за поколенията. Освен конструктивните аспекти, предвид трябва да се вземат и социалните и икономически такива, а проектираните сгради трябва да дават нов импулс и живот в развитието на съществуващата градска среда.

Всичките сгради от заданието трябва да отговарят на висок стандарт за енергийна ефективност и да бъдат проектирани съобразно критериите на „Изовер Мулти-Комфортната Къща”. Концепцията на компанията се базира на принципите за пасивно строителство и осигурява най-висок топлинен комфорт, спестявания на енергия, намаляване на вредни емисии на CO2, отлични акустични качества, противопожарна защита и безопасност. Мулти-Комфортната Къща е концепция на бъдещето, приложима и в наши дни със стотици вече съществуващи примери.
Тази година летвата е качена още по-високо, т.е. конкурсът придобива нови измерения и за първи път ще предостави възможност на участниците да превърнат визията си в реалност. Поставена е задача да се направи проект-предложение за „устойчиво“ развитие и енергийноефективно строителство в квартал Глюкщайн /Gluckstein/ на гр. Манхайм, Германия. По време на международния финал, който ще се проведе между 15-ти и 18-ти май в гр. Белград, Сърбия представител на общинската администрация на град Манхайм ще търси оригинални идеи, които да бъдат наистина реализирани. Това е истинското предизвикателство в това издание на конкурса и най-голямата награда, която може да бъде спечелена.

Националното журиране се проведе на 26-ти април с любезното съдействие на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия. Журито беше в състав:

Мария Кухтева – Управител на „Сен Гобен Констракшън Продъктс България“, бизнес направление ИЗОВЕР
доц. д-р арх. Боряна Генова – катедра „Жилищни сгради” в УАСГ
арх. Георги Николов – Студио АРХЕ, председател на УС на ИГ Пасивни сгради България
доц. д-р арх. Росен Савов – Енергийно-ефективна архитектура, ВСУ „Черноризец Храбър“
арх. Веселин Веселинов – 1 място в Националния финал и 2-ро място в Международния финал през 2009 г.

След дълго заседание журиото присъди 1-во и 2-ро място, като двата проекта получават правото да представят България на международния финал, в който ще участват 19 държави.

Победителите са:
1-во място 1000 лв. и право да представят България на международния финал: Димитър Раев, Тони Начев и Никола Кожухаров от УАСГ
2-ро място 600 лв и право да представят България на международния финал: Павел Цочев, Мартин Паскалев и Тихомир Петров от УАСГ
Бяха раздадени и няколко поощрителни награди. 3 награди по 100 лв:
– екип: Росен Дамянов и Емил Кисьов от УАСГ
– екип: Деница Славова и Миглена Иванкова от УАСГ
– екип: Калин Трачев и Йордан Калъпчиев от УАСГ

Награда за най-млад екип – 2 книги „Пасивната къща“ от проф. инж. арх. Мартина Збашник – Сенегачник – получиха участниците от ВСУ „Черноризец Храбър“ Димитър Ангелов и Стоян Петков.

Всички участващи проекти ще бъдат публикувани във Facebook страницата на конкурса.

Може да харесате още...