pixel

Незаконното строителство в Гърмен продължава, буди протести

В ромския квартал „Кремиковци“ в Гърмен продължава да се строи незаконно, а институциите не правят нищо, казват протестиращи, цитирани снощи от БНР.

Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ организира вчера протест заради намеренията на кмета да прокара изготвяне на т.нар. подробен устройствен план (ПУП) на «Кремиковци». Сега кварталът в югозападния общински център все още е със статут на общинска земеделска земя.

Недоволството ни е най- вече срещу местната власт, която не показва воля за решаване на проблема, оплакаха се от сдружението, създадено миналата година.

През 2015 г. част от незаконните къщи в квартала бяха сринати. Но през август м. г. целият процес спря, а волята на институциите да приложат закона и държавността се изпари, коментираха хората, дошли на протеста.

123 са незаконните къщи според заповедите, издадени от ДНСК в края на 2011 година. Към тях общината добави преписки за още 18 незаконни постройки.

Скандал между роми и други жители на Гърмен на 23 май миналата година, прераснал в масов бой с трима ранени и осем арестувани, създаде сериозно напрежение. Почти два месеца части на полицията и жандармерията бяха денонощно в района.

Според ромите от «Кремиковци» днес ситуацията е относително спокойна, а семействата, създавали проблеми, вече не живеят в квартала.

dir.bg

 

Може да харесате още...