pixel

Образователна програма „В света на Старопланинската архитектура“

rofix

„В света на Старопланинската архитектура“ е образователна програма, която цели да популяризира възрожденската архитектура и традиционното строителство с естествени материали. Тази година отново се реализира на територията на музей „Етър“ от 7 до 9 август.

Подходяща е за специалисти в сферата на архитектурата и строителството, за студенти и за любители. Програмата съдържа два модула. Първият се състои от лекционен курс със специализирани теми, посветени на народната архитектура и нейното опазване, а вторият – от практически занимания с традиционни строителни техники и материали. В програмата е предвидена теренната обиколка в района, като продължение на лекционната част.

През 2020 г. темата на образователната програма е „Стълбата“. Предвижда се запознаване с основни понятия и техники за традиционно строителство с дърво, камък и глина. Участниците ще могат също така да научат интересни детайли за специфични етапи в изработването на стълбата в народната и възрожденската къща. За първи път тази година има панел, който дава възможност на деца, придружаващи участниците, да се запознаят с традиционни строителни техники в Музеен детски център.

Обучението се провежда от специалисти по опазване на архитектурното наследство и от майстори с дългогодишен опит в изграждането и възстановяването на структури от дърво, камък и глина по традиционни методи.

Подробности за записване и цени вижте тук. Прочетете повече и за историята на програмата.

Създатели на проекта „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“. От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

Може да харесате още...

Izolacii.eu