pixel

Първа жилищна сграда с BREEAM сертификат в София

В София се изгражда първата жилищна сграда в България, която е проектирана и сертифицирана по стандарта за устойчиво строителство BREEAM. Тя се намира в квартал „Изгрев“ и от месец февруари разполага с акт 14. Очаква се обектът да бъде завършен до края на годината.

Архитектурният проект е дело на архитектите от Stephen George International, а изпълнението е поверено на Мират Груп.

Сградата е разположена в местността „Дианабад – запад“ на район „Изгрев“ в близост до метростанция „Жулио Кюри“, парк „Борисова Градина“, тенис комплекс и басейн „Дианабад“.

Зданието включва един подземен етаж, пет надземни нива и терасовиден етаж. Следвайки естествения релеф на терена в южната част на имота се изгражда градина с ниска и висока растителност, организирана в зелени и цветни тераси, оформящи среда за отдих.

Сградата е проектирана според изискванията за устойчиво и екологично строителство на сертификата BREEAM. Отоплението й се осигурява от термопомпи въздух-вода, които гарантират  до 3-пъти по-ниски сметки за електроенергия, в сравнение със стандартни системи за отопление и охлаждане.

Постигната е висока степен на топлоизолация на всички външни стени, таваните на гаражите и покривните тераси над жилищните помещения. Положени са топло и хидроизолации на подземното ниво и покривите, а подовете и стените към съседните апартаменти са шумоизолирани.

Предвидена е алуминиева дограма от най-висок клас с нискоемисионен стъклопакет. В общите части ще бъде монтирано управляемо с датчици LED осветление.

Високата енергийна ефективност на сградата ще допринесе за по-ниско потребление на енергия в апартаментите, по-ниски сметки и цялостно намаляване на отрицателните емисии на въглероден двуокис с цел опазване на околната среда.

gradat.bg

Може да харесате още...