pixel

По-добра защита с хидрофобна повърхност

Sto

За да се запази фасадата възможно най-издръжлива, е необходима хидрофобна, т.е. водоотблъскваща повърхност. Това работи най-надеждно с хидрофобни мазилки и бои, които предотвратяват проникването на влага в покритието и зидарията.

Съвременните мазилки и бои предотвратяват проникването на вода в структурата на сградата и същевременно са отворени за дифузия. Въпреки това все още съществуват т.нар. хидрофилни (влаголюбиви) абсорбиращи мазилки, които поглъщат до 1,5 литра вода на квадратен метър в рамките на няколко часа при дъжд или мъгла. Това означава, че влагата прониква в структурата на стената. Последиците от това са често срещани до края на 20-ти век: влажни фасади и напукана мазилка.

Наднормено тегло и гъбички

Какво се случва, когато водата се абсорбира от покритието на фасадата? Въпреки че повърхността изсъхва бързо и структурата на стената изглежда непокътната, влагата всъщност се скрива в тъканта на сградата. Особено във фази на висока влажност или продължително лошо време, тя остава там доста дълго време. Визуално и при допир повърхността изглежда суха, но субстратът е влажен. Това води до физически проблем за фасадата: твърде голямо тегло. И биологичен: гъбичките обичат влажна среда и не се нуждаят от светлина, за да виреят.

Мокрото палто не топли

При изолираните фасади абсорбираната влага може да намали изолационния ефект с до 50%. Разходите за отопление растат, има риск от мухъл и стойността на имота пада. А неизолираната зидария губи 77% от и без това скромната си топлоизолационна способност, и то при само 10% съдържание на влага.

Sto

Защитата от влага е средство против стареене на фасадата

Влажната фасада старее по-бързо от сухата – особено когато върху нея действат вредни вещества или замръзва. Образуват се ледени кристали, които разрушават структурата на мазилката. В резултат на това се появяват пукнатини, които отварят пътя за още повече вода и още по-лоши неща, като частици сажди или пътна сол.

Безупречно суха

Хидрофобните повърхности са разработени, за да се справят с тези широко разпространени досега проблеми. Съвременните фасадни мазилки и бои на основата на силиконова смола предотвратяват проникването на вода в структурата на сградата. Повърхностите, боядисани с бионичната фасадна боя StoColor Dryonic, например, не само защитават тъканта на сградата, но и изсъхват за рекордно кратко време, като незабавно отвеждат и най-малките капчици роса. Фасадата остава суха и по този начин е защитена от водорасли и гъбички в дългосрочен план – без да се използват биоцидни препарати.

Снимки: Sto

Може да харесате още...