Реставрацията на Видинския театър с Caparol

Caparol

Община Видин осигурява средства за реставрацията на сградата на Драматичен театър „Баба Вида“.

Реставрацията е както на интериорните пространства, така и на екстериора (реставрация и консервиране на външните мазилки и елементи по фасадата и по балконите – балюстри, капители, пиластри, корнизи).

Театърът се намира на 20-ина метра от дунавския бряг, на входа на Крайдунавския парк. Проектът е на италиански архитекти, които искали да направят мини версия на миланската опера “Ла Скала”. Строежът е завършен през 1898 г., а от 1975 г. е със статут на архитектурно-строителна ценност от местно значение.

За реставрацията на фасадата на 120-годишния театър „Баба Вида“ главният изпълнител Хидростой АД, се спря на серията Histolith на Caparol – системи за реставриране на стари сгради и паметници на културата.

Caparol

Caparol

Histolith® TrassSanierputzsystem е предназначенa за полагане върху мазилки на зидове със съдържание на соли както за външно, така и за вътрешно приложение. Наличието на пори в мазилките благоприятства акумулиране на вредните за конструкцията соли. По този начин се получават повърхности, безсолни ефлоресценции по мокрите зидове, когато климатът позволява съхнене.

Caparol

Системата включва следните компоненти:
– Histolith® Trass-Vorspritzputz: подготвителна мазилка като адхезионен мост върху зида;
– Histolith® Trass-Porengrundputz: основна/акумулираща сол мазилка, изравнителна мазилка при силно неравен зид;
– Histolith® Trass-Sanierputz: санираща мазилка за изготвяне на сухи повърхности;
– Histolith® Feinputz: шпакловка за заглаждане и изготвяне на повърхности за фино заглаждане.

CaparolУстойчивостта на цветовете е гарантирана от силикатната фасадна боя Caparol Silitol Finish – готова за нанасяне силикатна боя на базата на калиево-водно стъкло с органични стабилизатори. С помощта на Sylitol-Finish се получава покритие, устойчиво на неблагоприятни условия, с висока трайност на цвета и паропропускливост.

Sylitol-Finish се препоръчва за боядисване на: небоядисани минерални мазилки, добре свързани и без ефлоресценции естествени камъни, неизмазани зидове от варовик и за  ремонт на стари носещи бои и мазилки на базата на силикати.

Цветовете са изцяло с неорганични пигменти, което гарантира стабилен цвят години напред.

Caparol разработва серията си за реставрации Histolith повече от няколко десетилетия. На Европейския панаир през 2010 г. Caparol е награден със златен медал за реставрация и обновяване на исторически сгради. Преди да започне реставрацията на всяка сграда се взима материал от съществуващата мазилка и се изследва съдържанието на соли в лаборатория. На база протокола от изследването и климатичните условия на мястото, в което се намира сградата, се прави препоръка за подходяща Histolith серия.

Предимства на системата Histolith:
– бързо и лесно полагане;
– не е необходимо дълго да се чака при полагането на материал между слоевете;
– използват се по-малко продукти, които могат да се полагат както машинно, така и ръчно;
– при по-малки дебелини е възможно да се полага 1 слой.

Системата е одобрена и сертифицирана от немския научно-технически съюз за опазване на сгради и паметници на културата, удостоверено с WTA сертификат.

Изграждане, проектиране, обновление, предпазване или саниране – Caparol предлага точния продукт за всеки проект и всяка нужда:

– качество;
– иновации;
– широка продуктова гама;
– дизайн.

Caparol предлага иновативни продукти и системи, с които да оформите, защитите и повишите стойността на сградата. В световен мащаб са се изградили като силен партньор на професионалистите.

Caparol

Можете да разгледате брошурата.

Caparol

Caparol

Caparol

За допълнителни детайли относно системата или конкретен референтен обект, може да се свържете с търговските представители на Caparol или да посетите шоурума им в Манастирски ливади – изток, бл. 19.

Може да харесате още...