pixel

Руснаците дават до 20 000 евро за имот у нас

Руснаците вече са с много свити бюджети за покупки на имоти в България и обикновено оглеждат ваканционни жилища в най-ниския сегмент на цени между 10 000 и 20 000 евро.

Според Полина Стойкова от една от българските посреднически агенции, по-високи бюджети имат купувачите от другите страни в Европа, а напоследък все по-често и от съседни държави като Гърция, Македония и Сърбия.

По думите ѝ силно е намалял делът на руснаците сред чужденците,  купуващи недвижими имоти у нас, а тези, които го правят определено предпочитат парцели край морето.

Други брокери посочват, че все повече руснаци продават придобитите от тях преди време имоти в България. Причината е девалвацията на рублата, свалила силно покупателната им способност.

Въпреки това броят на запитванията в руските имотни сайтове за черноморските ни курорти остава голям. В специализираните анализи в руските медии България остава най-предпочитаното място за покупка на евтини апартаменти

Стремежът на руснаците да купуват най-евтиното в чужбина и кризата с рублата доведоха до намаляване на обема на сделките.

За първото тримесечие те са купили зад граница имоти за 199 млн. долара, което е доста близо до минимума от 178 млн. долара, регистриран в началото на кризата от 2009 г.

Сумата в инвестициите в жилища зад граница за периода януари-март 2016 г. е над 2,4 пъти по-малка, отколкото за същия период на миналата година, когато тя доближи половин милиард долара.

По данни на Knight Frank за разлика от други години от началото на тази се увеличава делът на руснаците купуващи жилища в чужбина с цел инвестиция и той достига 40%, останалите са за лично ползване.

pariteni.bg

Може да харесате още...