pixel

Стартират ремонти на големи булеварди в София

Ремонтите на основни улици и булеварди в София продължават и догодина. Вече е започнало планирането за големите обекти, които ще подлежат на реновиране през 2017 г. Предстои цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“. Тя е включена за реновиране по ОП „Региони в растеж“, а общината ще осигури собствено финансиране за пълната подмяна на релсовия път. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за в. “Труд”.

До края на годината ще бъдат обявени процедурите за реновиране на трамвайните трасета по бул. „Цар Борис III“ и “бул. Македония“ – от Съдебната палата до последната спирка в Княжево, и по ул. „Каменоделска“.

Планира се и изграждане на нова пътна връзка от бул. „Петър Дертлиев“ до кръговото кръстовище на Околовръстния път.

Подготвя се проектът за реновиране на ул. „Солунска“ – от бул. „Хр. Ботев“ до бул. „Витоша“.

Главният архитект арх. Здравко Здравков трябва да проектира Източната тангента и бул. „Рожен“, като целта е през 2017 г. да започне пробивът на бул. „Рожен“ до връзката със Северната скоростна тангента и част от Източната тангента.

Има и готови обекти с избран изпълнител – бул. „Прага“, бул. “Дондуков” и бул. „Тодор Каблешков“ – от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“. Предстои да бъде уточнен окончателния списък, като той ще се съобрази и със строителството на третия лъч на метрото. Догодина трябва да започне строителството и на станциите към „Овча купел“ до Околовръстния път и по бул. „Владимир Вазов“. Целта е да не се допуска напълно затваряне на зони.

Тази година реновираме цялостно 33 квартални улици в различните райони, като 13 от тях вече са завършени, казва Фандъкова.

Приключват и част от започнатите големи ремонти. Вече е пуснато движението в първия участък на бул. „Монтевидео“, който е ремонтиран цялостно. Има готовност веднага да започнем разширението и на другата част от булеварда, но собственици на имоти обжалват отчуждителните процедури и това води до забавяне.

На 15 август се очаква да бъде пуснат изцяло обновения бул. „Витоша“ в последния участък – от бул. „България“ до входа на Южния парк.

През октомври и ноември трябва да завършат почти всички големи обекти от тази година. Това са реконструкцията на ул. “Козлодуй” заедно с ремонта на релсовия път; цялостният ремонт на бул. “Владимир Вазов” с 8 мостови съоръжения и един подлез заедно с още 1,2 км от бул. “Ботевградско шосе” и рехабилитацията на моста на река Слатинска.

Много тежък е цялостният ремонт на ул. “Богатица” в „Лозенец“, защото включва и пълна подмяна на ВиК и топлопреносна мрежа.

През ноември трябва да приключи и доизграждането на 1,1 км от ул. “Обиколна”. За другия много тежък обект – разширението на бул. „Черни връх“ до Околовръстния път – има уверението на фирмата изпълнител, че ще са готови до Нова година. Това ще зависи и от метеорологичната обстановка в зимните месеци.

По отношение на работата по третата линия на метрото, плановете са за Нова година да бъде пуснат бул. „Гоце Делчев“, така че да се възстанови излизането на бул. „Цар Борис III“. Поетапното освобождаване на участъците от третия лъч, в които сега се изграждат конструкциите на новите метростанции, ще започне след май догодина, казва още Фандъкова.

economic.bg

 

Може да харесате още...