Сглобяемите къщи – една комбинация от гипс и дърво

ЕКОЛОГИЧНА И КОМФОРТНА СЪВРЕМЕННА ЖИЗНЕНА СРЕДА

Понятието за сглобяема къща по европейската класификация гласи, че това е сграда от стенни и таванни/подови елементи, които се изработват в индустриални условия, транспортират се до мястото на строежа , където се сглобяват върху предварително подготвената основа. С две думи – фабрични къщи. Постоянно нарастващият дял на тези къщи на европейския строителен пазар, в Западна Европа до 30 % от едно и двуфамилните домове в страни като Австрия, показва колко добре се приема тази модерна форма на строителство. Краткото време за изграждане и оттам бързото усвояване на средствата при абсолютна прозрачност на разходите, гарантираното “заводско” качество са само част от аргументите в полза на сглобяемата къща. На клиента производителите предлагат една сграда, където всички елементи за правилното и дълготрайно функциониране са доведени до абсолютен синхрон. Тук намират реализация “Нискоенергийната къща” – със значително намалена консумация на енергия, “Пасивната къща” – където на практика няма отоплителна инсталация, „Плюсовата къща”- която вместо да консумира произвежда енергия, към които интересът напоследък неимоверно расте и стимулирането на такова строителство в редица страни е държавна политика.

Добрата земетръсна устойчивост също е аргумент “За” на много места.

И докато дървената сглобяема къща е отдавна позната в човешката история, едва през 50-те години на миналия век в Европа се заражда индустрията на сглобяемите къщи, като дървото става само част от тях, отстъпвайки място на редица нови материали. Един от тези материали е гипсовата плоскост – под формата на гипскартон или гипсфазер с неговите превъзходни строително-физични качества. Като носещ елемент в съответния стенен или таванен панел, дървото намира лек и надежден защитник против пожар в гипсовата плоскост, с която се облицова двустранно. Още повече, когато се използва гипсфазерната плоскост, дървото получава подкрепа и в носещата си функция, тъй като здравината на гипсфазера е такава, че се взема предвид в статическите изчисления на къщата. Биологично абсолютно поносим, с PH като на човешката кожа, винаги “топъл” при докосване, “дишащ”,  поемащ излишната влажност от въздуха в стаята и отдаващ я, когато тя не достига, гипсът се грижи, подобно на сложна техническа система, за жизнената среда на човека в помещенията, среда изолирана от шума и алергиите. Същевременно гипсовите плоскости служат като идеална основа за полагане на конвенционалните довършителни материали: мазилки, бои, лакове, керамични покрития и др.

Като основен доставчик на индустрията за сглобяеми къщи Кнауф предлага, освен гипскартонените и гипсфазерните плоскости за стени Vidiwall и подови основи Vidifloor, системи от съвместими висококачествени материали за довършителни работи – като грундове за егализация или допълнително хидрофобизиране, шпакловъчни маси за фуги или цялостно шпакловане, широка гама мазилки за външно и вътрешно приложение, лепила за плочки, силикони, пяна и др. За закрепване на санитарията на разположение са специални елементи за вграждане в т. н. инсталационни стени.

За повече информация и контакти – Кнауф България.

Може да харесате още...