pixel

Системни решения от Saint-Gobain за адаптиране на средата, в която живеем и работим след COVID-19

Saint-Gobain

Базирани на добри практики и нанотехнологии.

Много въпроси изникват, когато мислим за връщане към нормалното и какви ще бъдат новите ни рутинни навици. Първите процеси, с които е необходимо да се справим, са необходимостта да се направи организация по отношение на почистване и дезинфекция, хигиена, избор на правилните строителни материали и разпределение на мебели, за да се поддържа социалната дистанция.

Saint-GobainКаква роля ще играе акустиката в офиса в епохата след COVID-19 според Ecophon?

Като се има предвид информацията, която се оповестява публично, е ясно, че дезинфекцията, хигиената, специфичните материали и социалното дистанциране ще бъдат някои от ключовите моменти. Акустичната среда обаче, също е част от тези моменти. Какво правите, когато не можете правилно да чуете и разберете другия човек, с когото разговаряте? Инстинктът кара хората при тези обстоятелства несъзнателно да намаляват пространството, което ги разделя. С помощта на продуктите на Ecophon можете да постигнете среда, която е благоприятна за разборливостта на речта, намалява реверберацията и звуковата сила и контролира разпространението на звука на работното място. Освен това, намаляването на излагането на шум ще доведе не само до увеличаване на комфорта на работниците, но също ще играе основна роля в начина, по който те изпълняват работата си. “Научно доказано е, че добрата акустика в помещенията, може дори да увеличи производителността”, обяснява Хуан Негрейра, доктор по акустично инженерство и разработчик на концепции в Saint-Gobain Ecophon Spain и сътрудник професор в университета в Лунд (Швеция) и Ла Сале (Барселона).

Saint-Gobain

Три пространства, които ще трябва да бъдат преразгледани:

1. Заседателни зали: видеоконференциите с отдалечени екипи ще придобият нов статус в рамките на комуникацията. По този начин, заседателните зали ще бъдат идеалните места за тяхното планиране. Премахването на мебели, за да се даде по-голям капацитет на оборудването с препоръчаните санитарни мерки, би увеличило отразяването на звука и намаляването на разбираемостта, което може да причини умора и да намали вниманието и концентрацията на присъстващите.
2. Отворени пространства: Те винаги са били акустично предизвикателство и още повече сега с потенциалното намаляване на мебелите и плътността на работните места. Факт е повишаването на гласа, заради усещането, че не чувате добре. Това прави нивото и разпространението на шума високо, увеличава разсейването сред работниците и намалява личното пространство.
3. Кафетерии и кухни: това ще бъдат местата, където акустичните условия трябва да са адекватни, за да се гарантира, че служителите не трябва да намаляват социалното разстояние, за да се чуват един друг.

Saint-Gobain

“Решението преминава през звукопоглъщащи тавани от стъклена вата и стенни панели, които в допълнение могат да издържат на интензивно химическо почистване, с прахосмукачка и дори с вода и пара под високо налягане, за да отговорят на новите изисквания. Почистването в момента може да повреди повърхностите, заради химическите дезинфектанти, така че е важно материалите, използвани в интериора, да не благоприятстват растежа на мухъл или бактерии, съгласно стандарта ISO 846. При таваните, например, има решения с клас А на звукопоглъщане, които отговарят на същите изисквания за хигиена и дезинфекция (дори по-добри) като традиционно използваните “твърди” тавани от гипскартон, мазилка или метал. Добрата акустична среда ще осигури комфорт на крайните потребители и може да доведе до повишена производителност и намален когнитивен стрес, сред други“, обяснява докторът-инженер Негрейра.

За повече информация – Ecophon.

Може да харесате още...

Izolacii.eu