pixel

София е на 4-о място по евтино строителство в Европа

София е на 4-о място по ниски разходи за строителство в Европа и на 9-о в света. Това показва глобален индекс, изчисляван от консултантската компания Arcadis.
Разликата в разходите за строителство между първите 10 града в класацията и останалите достигала 40-60%, съобщава „Телеграф“.

Най-евтино строителството е в Тайпе, Бангалор и Банкок. По-ниски са разходите от тези в София още в Куала Лумпур, Хо Ши Мин, Букурещ, Прага и Сараево. Най-скъпо излиза в Ню Йорк и Лондон. В топ 10 влизат Хонконг, Женева, Макао, Копенхаген, Стокхолм, Франкфурт, Париж и Сингапур.

Разходите за строителство в градовете от Близкия изток, където строителството сега било най-активно, попадали в средата на класацията. Причината била в евтината работна ръка и ниската цена на енергията.

Консултантите предупреждават, че ръстът на цените в САЩ и Великобритания заплашва реализацията на редица проекти.

Скъпият долар пък облагодетелствал инвеститорите от САЩ при вложенията им в световен мащаб. В същото време на много от азиатските и европейските пазари имало обезценяване на валутите и забавяне на ръста на разходите.

Поевтиняването на валутите обаче не позволявало на инвеститорите от развиващите се пазари да се конкурират на световните. Това можело да ограничи търсенето на активи и да пренасочи интереса към пазари с по-ниски разходи.

Поевтиняването на суровините позволило разходите за строителство в световен мащаб да се вдигнат минимално, пише в доклада.

Плавното икономическо възстановяване подкрепяло строителната активност. Но оставал въпросът дали ще е достатъчно, за да осигури подкрепа на строителния сектор.

dir.bg

Може да харесате още...