Soprema преработва PET пластмаси за производство на изолационна пяна

soprema

Миналият месец немската компания Soprema стартира завод за рециклиране на пластмаса Sopraloop в Страсбург. Това съоръжение се базира на процес, който вероятно е уникален в света и може да се използва за преработка на опаковъчни отпадъци от съставен PET материал. Този вид пластмаса е свързана с други пластмаси, така че не можеше да бъде рециклирана досега. Въпреки това, с технологията, разработена от Soprema, вече е възможно да се обработват използвани PET опаковки като непрозрачни, многослойни или цели PET бутилки и прибори, така че те да могат да бъдат върнати обратно в производствения цикъл. За целта PET пластмасите се рециклират до полиоли в серия от механични и химични процеси.

soprema

В първата стъпка Soprema възнамерява да използва пластмасите, рециклирани в полиоли, като основен компонент в производството на полиуретанови (PUR) изолационни плочи. Първоначално материалът ще се доставя до собствените заводи на компанията, като и двата са приблизително на едно и също разстояние от Страсбург. На по-късна дата се планира разширяването на процеса и доставка на суровината и към други страни в Европа и Северна Америка.

soprema

Според данни на компанията инвестицията за завода Sopraloop възлиза на 7 млн евро. Текущо той има производствен или рециклиращ капацитет от 3000 тона PET опаковки. Това вероятно ще произведе 5 500 тона полиоли в стартовата фаза, а скоро се очаква този капацитет да се покачи на 10 000 тона полиоли годишно. В рамките на 5 години целта е да се удвои или дори утрои производството.

За повече информация: Soprema

Вижте също...