pixel

Спестете разходи за отопление с вдухана изолация

insulation

Загубите на топлина в жилищните сгради трябва да се сведат до минимум, не само с оглед на нарастващите разходи за отопление. Вдуханата изолация за кухини е решение, което може да се приложи бързо и евтино в съществуващи сгради.

Институтът по енергетика в Хесен е изчислил, че в Германия чрез вдухана изолация на външни стени, покриви и тавани на мазета може да се спестят 59 тона CO2. Това би намалило с един замах емисиите на парникови газове от отопление с 25%.

Собствениците на недвижими имоти могат да се възползват преди всичко от финансова гледна точка. Това е така, защото процесът не е сложен и съответно е евтин. Често един ден е достатъчен за извършване на работата, а понякога всичко става дори в рамките на няколко часа: изолационният материал се вдухва с маркуч под формата на люспи, влакна или гранули.

Изолационни материали от целулоза

Изходният материал е отпадъчна хартия, която се преработва във висококачествени изолационни люспи с помощта на усъвършенствани техники. „Целулозата има най-ниските енергийни изисквания при производството на изолационни материали“, казва Марсел Бейли, управляващ директор на завода за целулоза CWA в Ангелбахтал в Баден-Вюртемберг. „Това се забелязва и при разходите за материали.“

insulation

Снимка: Timco

Вдухана изолация с 30 приложения

Вдуханата изолация е подходяща най-вече за запълване на неизползваеми кухини. Тя се разпределя в тях, достигайки до последната пукнатина и образува еластична тъкан с висока плътност. За тази работа не е необходимо дори скеле чак до втория етаж.

Изолирането на необитаеми тавани е още по-лесно. Там целулозните изолационни пластове са свободно разпределени по тавана на последния етаж. Ако е монтиран дървен под, дъските на пода се повдигат или се пробиват отделни отвори, за да се запълни кухината под тях. Слой от 28 cм е достатъчен, за да се намали коефициентът на топлопреминаване до 0,14 W/(m²K).

Вдухващата се изолация е подходяща за повече от 30 приложения. С прости средства кухините в таван с дървени греди, пространството за тръбите и електропроводите, пространствата между гредите на покривите или леко наклонените покриви над таванските помещения също могат да бъдат енергийно обновени. Марсел Бейли е убеден: „Вдуханата изолация може да се превърне в ключова технология за бързо и ефективно справяне с нарастващите цени на енергията.“

Може да харесате още...