pixel

Интелигентно управление на дъждовната вода

Optigrün

С увеличаване на интензивността на валежите се увеличава и натоварването на отводнителните системи, които са оразмерени за по-малки количества дъждовна вода. За да се осигури безопасно оттичане или съхранение, трябва да се създадат допълнителни зони за задържане на дъждовната вода.

Най-подходящи за тази цел са покривите: те заемат значителна част от градското пространство и често са предопределени за използване като задържащи повърхности поради структурните си характеристики. Така например при покриви с ъгъл 0° в подземни паркинги без големи разходи могат да бъдат задържани 100-годишни валежи. Това на практика означава върху покривите да се използват дренажни кутии, например WRB от Optigrün. Дренажните кутии съхраняват дъждовната вода и я пренасят нагоре чрез капилярни колони. Капилярно активната вълна разпределя водата по цялата повърхност на WRB. По този начин се поддържа влажен и разпръснатия отгоре слой субстрат, който служи за коренова зона на растенията. Така дъждовната вода, която първоначално е била събрана в дренажните кутиите, отново е на разположение на растенията.

Optigrün

Забележително е, че колкото повече дъждовна вода е на разположение на растенията, толкова по-бърз е техният метаболизъм, който от своя страна свързва повече CO2 и прави растежа по-буен. Начинът, по който транспирацията на растенията е свързана с техния метаболизъм, води до друг положителен ефект: охлаждане на градовете чрез изпаряване на натрупаната дъждовна вода. Процесът на изпаряване изисква голямо количество енергия: около 2650 джаула за грам вода при 20°C.  Тази енергия се извлича от околната среда по време на процеса на изпаряване, което води до нейното охлаждане.

Снимки: Optigrün

Може да харесате още...

Izolacii.eu