pixel

Спряха обществена поръчка и в Бургас

Burgas

Община Бургас прекрати обществената поръчка за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн“ в к-с „Славейков“.

Това е поредната порция спрени от премиера Бойко Борисов обществени поръчки по целесъобразност.

Прекратената обществената поръчка за спортния комплекс в бургаския квартал „Славейков“ е за 10.8 млн. лв. с ДДС, а офертите са били отворени на 15 декември.  Изпълнители са „Джи пи груп“ и „Бургас спорт“. Строежът на комплекса е на много начален етап.

Това е поредната порция спрени обществени поръчки. Правителството вече отмени  няколко големи обществени поръчки, след като преди дни прекрати процедурите за АМ „Хемус“.

Според официалната позиция на местната администрация, до мярката се стигнало, тъй като нито един от участниците не се вмества в гласуваната в края на миналата година от Общински съвет Бургас финансова рамка за поемане на дълг в размер на 11 699 859 лв. с ДДС, предаде Дарик.

Кандидатствалите фирми са дали оферти с милион и повече лева над тази финансова рамка. Поради тази причина, Община Бургас смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата.

„Това е основание да се обяви нова такава, в която ще промени параметрите заложени в заданието за проектиране на Спортен комплекс „Славейков“, така че да се вмести в параметрите на гласуваното от Общински съвет решение и договореното финансиране“, съобщават още от общината.

Община Бургас пое в края наминалата година изграждането на спортно-развлекателния комплекс след прекратяване на договора с Българската федерация по борба, поради неизпълнението му и изтичане на всички срокове. Досега там са премахнати старите сгради, преместен е трафопостът и са извършени изкопни работи.

Инвестираните до този момент средства за строителни работи в размер на 1,8 млн. лв. остават за сметка на предишния инвеститор – Българската федерация по борба и за компенсиране на неустойките по договора.

Междувременно още на 15 февруари – денят, в който Борисов обяви прекратяването на търга за магистрала „Хемус“, община Бургас е спряла поръчка с европейско финансиране за ремонт на център за деца с детска церебрална парализа аутизъм и соматични увреждания за близо 600 хил. лв. без ДДС, съобщи BurgasNews.com.

Мотивът е проблеми с тръжната документация. Става въпрос за старите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк в Морската градина на Бургас.

Сградата, построена през 40-те години на миналия век, трябваше бъде преобразена в център за обгрижване на деца и младежи с психически, физически и сензорни увреждания.

В началото на април миналата година Общината пусна обществена поръчка за реконструкция и преустройство на старата казарма. Към момента сградата, с площ 923 кв. м., е в по-голямата си част неизползваема. Софийската фирма „ЕКСА“  трябваше да извърши проектирането и ремонта за половин млн. лв.

dir.bg

 

Може да харесате още...