pixel

Строят експериментален безлюден град в САЩ

В края на 9-километров път в една от сухите долини в южната част на щата Ню Мексико американски изследователи изграждат първия по рода си урбанистичен експеримент. В компанията на северноамерикански тополи и койоти те създават град, който ще служи като лаборатория за най-авангардните технологии, каквито са доставящите пратки дрони и безпилотните автомобили. Селището ще прилича на всеки друг град с едно изключение – в него няма да живеят хора, пише Wired.

Новият проект ще се нарича Център за иновации, тестове и оценки (CITE) или за по-кратко „Центърът“. Той ще възпроизведе среден американски град с население 35 хил. души и ще се простира на около 40 кв. км.

Рожбата на базираната в щата Вашингтон компания Pegasus Global Holdings ще  представлява експериментална урбанистична среда, включваща високи офис сгради, тесни алеи, паркове, къщи, църкви, междущатска магистрала и дори бензиностанция и голям магазин. Ще има градска част и покрайнини, а под земята ще преминава обичайната поддържаща инфраструктура.

Целта е да се предостави възможност за провеждане на мащабни технологични експерименти в условия, наподобяващи реалния свят „без някой да бъде наранен”, обяснява Боб Брумли, управляващ директор на Pegasus. Той се надява, че инфраструктурата ще бъде изградена в рамките на 24 месеца, а градът над нея ще бъде завършен между 2018 и 2020 г. Според предварителните изчисления стойността на проекта ще достигне 1 млрд. долара.

economic.bg

Може да харесате още...