pixel

Най-голямата жива стена в Европа цъфна във Великобритания

Националната електроразпределителна компания на Великобритания е най-новата компания, която претендира да е притежател на най-голямата жива стена в Европа. За своята централа, разположена на границата на Уоруик, откъдето се контролира електроразпределението на цялото Обединено кралство, компанията наскоро построи нов паркинг. След това тя нае One World Design да завърши този проект с масивна вертикална градина. Това чудо би трябвало да намалява въглеродния отпечатък и да демонстрира значението на устойчивостта – дори и за едно дружество за електроразпределение.

Грамадната зелена стена е с площ от 11 054 квадратни метра. Вертикалната градина съдържа повече от 97 000 растения. Засадени са на 20 различни вида, специално пригодени за привличане на пчели и пеперуди. Сред тях има и такива, които дават плодове, като например ягоди.

Живата стена е проектирана така, че да допринася не само за екологията и биоразнообразието в района, но и за красотата – цветята в нея внасят колорит и пъстрота според сезона.

Вертикалните градини и живите покриви са изключително популярни през последните години. Във Франция, например, вече е задължително всички сгради да имат на покрива си или слънчеви панели, или растителност. В този случай обаче вертикалната градина изглежда е използвана за подобряване на обществения облик на компанията. Местните еколози коментираха, че макар да е гарниран със зелена стена, паркингът с 446 места за паркиране в крайна сметка насърчава служителите на фирмата да ходят на работа с кола, вместо с велосипед например. Това не съвпада с разбиранията за устойчив бизнес и екологично отговорна компания.

Все пак вертикалната градина помага поне отчасти да се компенсира въздействието й върху околната среда. Заедно с растителността си тя включва и хранилки за птици и насекоми, което е важна био-услуга в един свят, където хората почти са прогонили опрашителите и редица други същества, които са важен елемент от био-равновесието.

greentech.bg

Може да харесате още...