pixel

Студенти по архитектура с награди в националния финал на международния конкурс „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“

Студенти по архитектура с награди в националния финал на международния конкурс

Студенти по архитектура от 3 университета в България с награди в националния финал на 10-тото юбилейно издание на международния конкурс „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“.

Приключи националният етап на 10-тия юбилеен международен конкурс за студенти по архитектура Изовер Мулти-Комфортна Къща“, на тема: „Училище на Бъдещето“. В съревнованието на идеи и знания се състезаваха студенти от архитектурните факултети на 3 Висши Учебни Заведения в страната: Висше Строително Училище „Любен Каравелов“ , гр. София; Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“, гр. Варна и Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия, гр. София. Финалът се проведе на 23 Април в х-л Новотел, гр. София.

Конкурсът се разраства от десетки участници, по време на първото издание проведено в Банско, България през 2005г., до мащаб от над 1500 регистрирани студенти от над 100 университета през 2014г., предоставяйки възможност на участниците да покажат и развият своите идеи на тема устойчива архитектура, енергийна ефективност, пасивни сгради и комфорт, както и да обменят опит с колеги от над 20 държави по време на международния финал.

Темите в конкурса са съвременен отзвук на търсенията в световната архитектурна практика – разработване на концепции за хотел, еднофамилна къща, училище, офис сграда, съживяване на изоставена градска тъкан, небостъргач и трансформиране на индустриални в жилищни зони, за да се стигне, днес, до създаване на визия за „Училище на Бъдещето“ – архитектурно и общочовешко предизвикателство, с цел зараждане на импулс за промяна в съзнанието на децата, в хармония с природата. Комплексността на задачата се подсилва и от необходимостта за проучване, както на културните и климатични дадености – проектният терен е разположен в рамките на „екологичен“ град, който предстои да бъде изграден в гр. Газиантеп, Турция, така и концепцията „Изовер Мулти-Комфортна Къща“, базирана върху принципите на „пасивното“ строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

Националното журиране се проведе в състав:

проф. д-р арх. Боряна Генова – дългогодишен преподавател в катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ, гр. София
арх. Георги Николов – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, председател на УС на ИГ Пасивни сгради България, управител на архитектурно „Студио АРХЕ“, гр. София
г-жа Мария Кухтева – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер
арх. Жулиян Начев – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, акредитиран като LEED Green Associate, основател „Начев и Партньори“, гр. Варна
арх. Зорница Петрова – представител от съвместен екип с арх. Георги Грозданов и арх. Ивайло Александров, спечелил специална награда на международното ниво на конкурса през 2012г.

Може да харесате още...