pixel

Център за деца с аутизъм и обучение на специалисти отвори врати в Горубляне

„Има теми, които ни обединяват и една от най-важните са децата – тяхното отглеждане и възпитание. Винаги трябва да имаме предвид, че някои от тях могат да имат нужда от специална грижа, затова в Столична община сме убедени, че това начинание не е нито първото, нито последното, е важна стъпка в правилната посока и ще продължаваме да се грижим. Всяко дете е една малка вселена, ние им дължим щастие, любов и всяка грижа, която им е нужна. На добър час на центъра“, каза заместник-кметът на София с ресор образование, култура, спорт и превенция на зависимости д-р Тодор Чобанов при откриването на Център за приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм.

С решение на Столичния общински съвет е предоставена сградата в кв.“Горубляне“ на ул.“Витоша“ 2 за създаване на Център за приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм. Центърът е създаден от сдружение „Аутизъм днес“. Много хора дариха сърцата, парите и таланта си, за да се случи това малко архитектурно чудо. Майките, децата и терапевтите ще имат свой нов дом в София.

Специални благодарноти бяха изказани на „Винербергер“ в лицето на Цанко Миланов, Атанас Буглов и Любина Любенова, както и на достойните техни партньори в лицето на Баумит България, Сдружение „Топливо“, „Фактор трейд“, Джи Ес строймаркет“, „Мастерхаус“ и др.

В сградата успоредно ще се провежда терапия за децата и ще се обучават специалисти по американска система.

Столична община има два специализирани центъра, в които заедно със сдружение „Аутизъм“ предоставя грижа на деца и младежи от аутистичния спектър и още два други центъра, в които част от услугите са насочени към тази специфична дейност.

На откриването присъстваха и заместник-кметовете Дончо Барбалов и Любомир Христов.

В последните години Столична община поддържа 11 специализирани институции за деца и възрастни и предоставя 68 социални услуги за хора със специални потребности.

Може да харесате още...