pixel

Въвеждат правила срещу хаоса с паркирането в Пловдив

Ред при паркирането на личните автомобили въвежда община Пловдив.
Промените са залегнали в нова наредба, която влиза за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет на 14 април, съобщи кметът Иван Тотев, цитиран от БНР.

Срещу месечна такса от 15 лева всеки собственик на кола ще има запазено място за паркиране, върху което ще бъде изписан номерът на автомобила. Паркомястото ще бъде обозначено с табела, а наемателите му ще имат възможност да монтират и заключващи устройства.

При констатирани нарушения собственикът ще сигнализира в общината, а от там ще изпратят „паяк“ да вдигне неправилно паркираната кола, ще й сложат скоби или ще глобят нарушителя.

Кметът на Пловдив обясни, че схемите за разпределение на новите паркоместа ще се изготвят от архитектите на районните кметства и ще бъдат на разположение на гражданите. Ще бъде обявен ден и час, в който собствениците на автомобили могат да наемат местата. Ако има повече желаещи, ще се организира търг. Сега наемателите плащат по 30 лева месечно.

Изчисленията сочат, че където са били 2 гаража, има терен за 3 паркоместа. Промяната ще бъде тествана в район „Централен“, като за целта ще бъдат разчистени старите временни гаражи върху общинска земя. На тяхно място ще бъдат обособени новите паркоместа.

Хората се интересуват кога по-бързо ще стане това и са положително настроени за промените, коментира Тотев.

Може да харесате още...