Важни акценти при топлоизолирането на вътрешни стени

Лесно е да изолирате стените в дома си със стъклена вата. Но работата изисква внимание към детайлите, за да се постигне максимална полза, тъй като всяка празнина или  прекалена компресия на изолационния материал могат да доведат до пропускане на топлина или студ. Ето няколко важни препоръки, които ще ви помогнат да свършите работата правилно.

Измерете и нарежете стъклената вата така, че да приляга точно. Добавете около 0,5-1 сантиметра към измереното, за да осигурите плътно прилепване. Използвайте широка от 10 до 15 сантиметра дъска или ивица шперплат, за да насочвате ножа си. Сложете края на дъската на правилната ширина, натиснете изолацията и я срежете с остър нож. Ако поставите парче шперплат под стъклената вата, можете да защитите готовите подове и да предпазите острието на ножа от изтъпяване.

Не работете с пълната ширина на стъклената вата в пространства, които са твърде тесни

Натъпкването на изолацията, за да се побере в тесни пространства, не е добра идея. Така се създават неизолирани въздушни джобове. Освен това смачканата изолация има по-ниска R-стойност (стандартната мярка за термично съпротивление) от нормалното, или казано по друг начин – има по-ниски изолационни свойства.

Изрежете изолацията около електрическите кутии. Поставете я на място и използвайте ножици, за да изрежете около кутията.

Разцепете стъклената вата, за да я прилепите около жиците. Това ще ви помогне да получите пълната R- стойност за вашата изолация.

Не поставяйте изолация с пълната дебелина на стъклената вата зад тръби и кабели. Вместо това изрежете стъклената вата толкова, колкото да се поберат тръбите и кабелите. Компресирането на стъклената вата намалява нейната изолационна стойност и създава празнини между изолацията и стената. Ако по тръбите ще минава студена вода е препоръчително да се сложи специална тръбна изолация, заради образуващият се конденз.

Не оставяйте пролуките около жиците, тръбите или каналите незапушени. Тези пролуки създават пътища за изтичане на топъл вътрешен въздух към тавана или пода, загуба на енергия и предизвикват конденз или дори образуване на лед при студен климат.

Необходимо е запечатване на стените, за да не преминава въздух през тях и да изнася топлината навън. Най-добрият начин да се постигне това, е чрез полагането на климатична мембрана Vario KM Duplex®. Тя се полага от вътрешната страна на стената преди положената минерална вата в предстенната обшивка. Така се създава необходимата въздухоплътност, топлият въздух не изтича навън, а в изолацията могат да се поставят тръбите и кабелите.

Използвайте специални херметически електрически кутии или запечатайте климатичната мембрана към електрическите кутии с подходящ уплътнител. Залепете всички пролуки в паробариерната мембрана с облицовъчна лента – Vario KB1.

При работа пазете кожата, очите и белите дробове. Когато работите със стъклена вата, трябва да носите предпазни очила и маска за прах. Ако инсталирате много стъклена вата, използайте покривало за еднократна употреба (намира се в магазините за боядисване).

Уплътнете около прозорците и касите на вратите с подходящ силикон. Основната цел на силикона е да запечата пространството около прозореца, за да предотврати проникването на въздух.

Имайте пред вид тези съвети, за да улесните работата си при изолация на стените. За повече подробности и съвети за подходящи продукти посетете isover.bg.

Вижте също...