pixel

Заработи най-дългата жп магистрала в Европа

Новата жп магистрала, свързваща Великобритания с Испания през Франция, която е най-дългата в Европа, бе пусната в действие.

Магистралата пресича Франция от Кале на север до Булу на юг, продължавайки след това през Испания, предаде АФП, цитирана от БТА.

Първият влак, който транспортира полуремаркета без съпровождане, напусна пристанището в Кале тази нощ в 1:00 часа по Гринуич и ще стигне в Булу тази вечер, съобщиха в съвместно комюнике пристанището Булон-Кале и операторът ВИИА (VIIA), който е транспортен и логистичен клон на френските железници.

Железопътната магистрала избягва 1200 километра шосета и позволява на превозвачите да прекосят Франция за близо 22 часа.

Свръхмодерният терминал в Кале, който струва 7 милиона евро, осигурени от пристанището и от ЕС, позволява ремаркетата директно да се товарят от влаковете на фериботите и обратно без да са необходими кранове.

Тази система ще позволи да се развие железопътният трафик на самостоятелни полуремаркета или с други думи без шофьор по цялата дължина на железопътната линия.

Може да харесате още...