pixel

Защита от Remmers на една от най-големите дървени стълби в света

remmers

Как и с какво да защитим дървения под или стълба във вътрешните пространства на сградите.

Дървото с уникалната си текстура е материал, внасящ топлина и уют във всяко вътрешно пространство. То придава неповторим характер на интериора и приятен и здравословен микроклимат в помещенията. Без подходяща защита дървените елементи губят своя добър външен вид, особено тези които са подложени на механично натоварване. Поради това въпросът за избор на защитно покритие е един от най-важните за собствениците на паркет или на стълби от естествено дърво. Дървото само по себе си има отлични декоративни качества и по тази причина най-популярният вариант е прозрачната защита, която не скрива естествено красивия му фладер.

Съвременните прозрачни лакове се справят със задачатa за защита вътре в помещенията. Добрият лак трябва да притежава цяла гама от различни свойства: да предпазва от надраскване и битови химикали, да бъде безопасен и безвреден, да има съответна устойчивост на износване и дълъг експлоатационен живот. За подове с дървен паркет Remmers произвежда лак на водна основа Aqua PL-413-Parkettlack. Той създава надеждно и трайно покритие. Интересен факт е, че някои дървесни видове с течение на времето започват да отделят танини и оцветители, които могат да повлияят на цвета на дървесината. Използването на Aqua PL-413-Parkettlack предотвратява този проблем, като “запечатва” повърхността и по този начин запазва цвета й.

Ако трябва да се обработят няколко интериорни елемента е необходимо да се избере универсално покритие. В този случай дървеният под и стълбите, паркетът и интериорните врати ще бъдат в хармония. Покритието, трябва да бъде безопасно за здравето, защото е в обитаеми вътрешни пространства. Лакът на водна основа Treppen&Parkettlack от Remmers е идеален за тази цел. Той е лесен за ползване и почти няма миризма.

За лаковете има специални добавки – втвърдители, които подобряват здравината на лаковото покритие, химическата, механичната устойчивост и изсъхването. Втвърдителят Aqua H-480-Harter е перфектен за лаковете на водна основа. За фугите на паркета също така има кит Aqua FKL-402Fugenkittlösung.

Remmers

Ако интериорът е само класически, би било скучно. Цветът на дървото може да бъде и различен от естествения. Възможно е да се придаде на бора цвят на череша или наситена мока. Восъчната емулсия за дърво Wohnraum-Lasur е за такива случаи. Този изцяло натурален продукт на основата на пчелен восък, смола и ленено масло се използва и като цветен грунд за дърво. Ако вашите цветови идеи са свързани със стълбите или пода, тогава отгоре върху Wohnraum-Lasur е нужно да се лакира с Treppen & Parkettlack. Финишът може да се направи и с Hartwachs-Öl, продукт на маслена основа. Този продукт не само е с естествени масла, но е подходящ и за всякакви интериорни работи. Правилният избор на степента на блясък на покритието зависи от предназначението на помещението. В коридора и кухнята е добре да се предпочитат матови лакове. Матовите и полуматовите лакове изглеждат  естествено в интериора. Ако помещението трябва да бъде изпълнено със светлина или с подчертана елегантност, тогава лъскавият гланцов лак е подходящ.

Град Ставангер се намира в югозападната част на Норвегия и е четвъртият по големина град в страната. Новата сграда на SpareBank 1 е една от най-големите офисни сгради с дърво в Северна Европа.

SpareBank 1

Изборът на дървото, като материал е свързан с по-ниската консумация на енергия и по-добърия климат в помещенията. Визуално дървото напълно се вписва в архитектурата на града, тъй като в Ставангер има жилищни комплекси от дърво.

SpareBank 1

Друго предимство на дървената конструкция е по-краткото време за строителство. Сградата на SpareBank е с височини от три до седем етажа. Централен елемент е атриумът със стъклен покрив, в който се намира една от най-големите дървени стълби в света.

Изграден е без централни опори, а точковото натоварване на носачите е особено конструктивно предизвикателство. Стълбите са изложени на високо механично натоварване поради тяхното  използване. За защита на дървото е ползван продуктът HWS-112-HartwachsSiegel на Remmers.

За повече информация – www.remmers.bg.

Автор инж. Весела Заманчева.

Може да харесате още...