pixel

Заводът за гипсокартон „Техногипс“ е с нов собственик

Technogips

Земята и сградите на завода за гипсокартон „Техногипс“ са купени от един от двата големи кредитора и продавача – Уникредит Булбанк. По непотвърдена информация предложената цена е била около 18 млн. лв., което е над търсените в търга на съдебния изпълнител 14.2 млн. лв.

Със сделката банката прибира при себе си имота, за да може, ако операторът на завода спре да плаща, тя бързо и лесно да продаде актива на друг. Заводът, който е от групата на „Балканстрой“, от години бави плащанията по заема от Уникредит Булбанк и ОББ. Преди над година собствениците на предприятието опитаха да прехвърлят активите към офшорна компания. Земята и сградите на завода сега вече са извън риск за банките, но висящ остава въпросът с машините.

Задължения и прехвърляния

Това беше вторият опит за продажба на земята и сградите на „Техногипс“, след като миналия февруари така и не се стигна до търг. Заводът беше изграден и оборудван с 33 млн. евро заем от Уникредит Булбанк и ОББ, който беше обезпечен с недвижимото и движимото имущество на предприятието. По данни към края на март задължението вече е достигнало близо 47.8 млн. евро. От 2011 г. компанията не обслужва кредита си и в началото на миналата година двете банки предприеха мерки за принудително събиране на вземанията си.

Точно по същото време, докато тече срокът за вписване на решението за търга, „Техногипс“ регистрира дъщерно дружество „Техногипс про“ и апортира в капитала му част от недвижимото имущество. Освен това направи опит да прехвърли всичките си акции в новото дружество на офшорната „Инвенто бизнес корп“, но операцията и досега не е вписана в Търговския регистър. Компанията също така учреди особен залог върху оборудването в полза на същата офшорна фирма, нищо че то е заложено пред двете банки, и веднага след това „Инвенто“ го продаде. Тази операция може да бъде развалена през съда, но въпросът все още не е решен. Според коментарите на банките тогава това е бил класически начин да се попречи на кредиторите да съберат вземанията си.

Логична сделка

Сделката е добра за Уникредит Булбанк, тъй като недвижимите имоти на „Техногипс“ ще влязат в баланса й и така тя ще има по-пряк контрол и директна собственост. По принцип плащане на цена едва ли ще има, а просто ще се приспадне пропорционална част от задължението към двете банки. От общия кредит за компанията 55.5% бяха отпуснати от ОББ и 45.5% от Уникредит Булбанк. Няма конкретна информация дали ОББ ще получи кешово плащане от банката купувач, или операцията ще е по-сложна и ще се приспадне от вземането.

Успоредно с продажбата на имуществото на длъжника двете банки са завели и дело за несъстоятелност срещу компанията. То се води в Благоевградския окръжен съд, тъй като преди година „Техногипс“ премести седалището си в село Горно Драглище, община Разлог.

Бъдещето

След направените от „Техногипс“ прехвърляния на активи формалният оператор на завода е „Техногипс про“. Крайният собственик пък е „Балканстрой инженеринг груп“, в която равни дялове притежават Йордан Каназирев и братята Николай и Костадин Калоянови.

Уникредит Булбанк ще остави компанията да оперира завода, за да може да изплаща задълженията си, каза източник на вестника. Предприятието е ново, добре оборудвано и би привлякло интереса на евентуални други купувачи. Потенциално такива са производителите на строителни материали като работещата наблизо „Кнауф България“, „Баумит“, „Сен Гобен“ и т.н.

Заводът на „Техногипс“ се намира край село Ковачево, община Раднево, и работи от 2009 г. Продуктите му включват различни гипсови плоскости, сухи смеси и шпакловки, които се произвеждат от отпадъчния продукт от сероочистващите инсталации на близката ТЕЦ „Марица-изток 2“. Справка в КАПИ показва, че за 2013 г. (последната, за която има данни) „Техногипс“ отчита 17.6 млн. лв. приходи и над 5 млн. лв. загуба. За „Техногипс про“, която е формалният оператор на завода сега, данни няма.

Може да харесате още...