pixel

Българите биха съфинансирали енергийното обновяване на жилищата си

 

sanirane

Седемдесет и един процента от българите биха участвали в програма за енергийно обновяване на жилищата, която изисква съфинансиране от собствениците им и са убедени в ползите от цялостното саниране на сградите. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Боряна Димитрова, управител на „Алфа Рисърч“, при представянето на резултатите от проучването на социологическата агенция за възобновяване на прекъснатия процес на саниране.

По оценки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 93% от сградите в България са енергонеефективни, каза Димитрова. Близо 54 000 многофамилни сгради се нуждаят от обновяване и 645 000 еднофамилни сгради, в които живее повече от 50 процента от населението на страната.

94,6 на сто от анкетираните очакват, че след обновяването на жилищата им ще имат по-ниски сметки за енергия, по-красива и сигурна сграда, по-висок комфорт за обитателите, както и по-висока стойност на имота им.

Основните проблеми за хората са свързани с неяснотите за кандидатстването – за това какви са новите форми и изисквания, сроковете, за обхвата, за необходимите документи и къде да се представят. Притесненията са свързани с финансирането заради микса от собственици на апартаменти в многофамилните жилищни сгради, които имат различни финансови възможности. Друг важен за хората въпрос е свързан с постигането на съгласие в етажната собственост за започване на обновяването на сградата, като се изтъква необходимост от промени в Закона за управление на етажната собственост.

Спорен е и въпросът какъв да е процентът на съфинансиране и кой да контролира избора на изпълнители и самото изпълнение на обновяването.

Може да харесате още...