pixel

Brick Award 24 отличава международни пионери в тухлената архитектура

wienerberger

Жури от международно известни архитекти избра пет печеливши проекта от 743 заявки от 54 държави
Победителите демонстрират потенциала на тухлената архитектура за устойчиво и иновативно строителство

Международното двугодишно състезание Brick Award, създадено през 2004 г. от Винербергер за насърчаване на иновациите и високите постижения в тухлената архитектура, се проведе във Виена за единадесети път. С общо 743 участия от 54 страни, тазгодишното издание отново демонстрира уместността и иновативния потенциал на тухлената архитектура по целия свят. От предварително избраните 50 номинирани, журито избра печеливши проекти в пет категории – „У дома съм“, „Живот заедно“, „Работа заедно”, „Споделяне на обществени пространства“, „Строителство извън рамките“ – и носител на голямата награда въз основа на критерии като естетика, устойчивост и иновации.

Днес архитектите са изправени пред няколко големи предизвикателства едновременно. Те трябва да създадат пространства, които едновременно намаляват нашето въздействие върху планетата и ни предпазват от последиците от изменението на климата, като същевременно правят домовете по-достъпни, тъй като разходите за живот скочиха през последните години. За да намерят отговори, изключителни архитекти изследват нови начини за използване на материалите и структурата, както демонстрират тазгодишните победители в Brick Award. Техните проекти, освен естетическите и структурни качества, са физически проявления на точно онзи новаторски дух, който днешните предизвикателства изискват. От спестяване на ресурси до изграждане в съществуващи среди, тези креативни умове намериха решения, като се възползваха от все още огромния потенциал на тухлата. Горди сме да почитаме и подкрепяме тези пионери”, казва Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Винербергер.

От жилищни помещения до арт инсталации: Победителите демонстрират потенциала на тухлената архитектура

Наградата включва общо 27 000 евро награден фонд, 7 000 евро за носителя на голямата награда и по 5 000 евро за останалите четирима победители в останалите категории. Голямата награда отиде при британското студио Níall McLaughlin Architects и техния проект „International Rugby Experience“, център за изложби и събития в Лимерик, посветен на спорта ръгби, в категорията на Brick Award „Споделяне на обществени пространства”.

wienerberger

wienerberger

wienerberger

Дизайнът му черпи вдъхновение от известните църкви на Лимерик, като същевременно поддържа модерна естетика, позволявайки на сградата да се впише в околната среда, като в същото време я подобрява естетически.

Категорията „У дома съм“ беше спечелена от парагвайското студио Equipo de Arquitectura, чиято „Междинна къща“ използва пресовани почвени блокове, позволяващи контрол на температурата с ниски емисии.

wienerberger

wienerberger

wienerberger

Наградата за „Живот заедно“, категорията за многофамилни сгради, отиде при аржентинския екип на Estudio Arqtipo за постигане на комбинация от десет жилищни помещения на тесен ъглов парцел, като същевременно дава на всяко помещение лично външно пространство.

wienerberger

wienerberger

wienerberger

В категорията „Работа заедно“ двете сътрудничещи си ирландски студиа Grafton Architects и O’Mahony Pike Architects излязоха първи с новото си офисно седалище за Съвета за електроснабдяване на Ирландия, което успя да свърже модерните строителни стандарти с историческата естетика на Дъблин.

wienerberger

wienerberger

wienerberger

А наградата за „Строителство извън рамките“ отиде при съвместен проект между студиата HANGHAR от Испания и PALMA от Мексико: за фестивал на архитектурата и дизайна те построиха временна художествена тухлена конструкция, озаглавена „Видове пространства“ в тесен проход в испанския град Логроньо, който води посетителите през няколко архитектурни стила.

wienerberger

wienerberger

Журито се състоеше от петима международно признати архитекти:
– Кристел Авение/Франция, архитект и съосновател на Avenier Cornejo Architectes;
– Кристин Коникс/Белгия, архитект и съосновател на Conix RDBM Architects;
– Ингрид ван дер Хайден/Холандия, архитект и съосновател на CIVIC architects;
– Войчех Малеки/Полша, архитект и основател на Maleccy biuro projektowe;
– Бунсерм Премтада/Тайланд, архитект и основател на Bangkok Project Studio.

The BRICK 24 Book

Както и предишни години, Винербергер издава книга, озаглавена „The BRICK 24“, която придружава архитектурния конкурс. Той включва 50 избрани проекта, включително победителите. Пет есета от международни автори допълват този преглед на съвременната тухлена архитектура. Книгата поставя светлината на прожекторите върху глинените строителни материали, които са вечни и са напълно подходящи за далновидна и иновативна архитектура. Публикувано в сътрудничество с Park Books.

Пълна информация относно проектите, както и снимки за изтегляне можете да намерите тук: wienerberger.com.

Винербергер

Винербергер е водещ международен доставчик на иновативни, екологични решения в областта на новите сгради и реновирането, както и инфраструктурата в управлението на водата и енергията. С повече от 20 000 служители по целия свят, решенията на Винербергер позволяват енергийно ефективен, здравословен, щадящ климата и достъпен живот. Винербергер е най-големият световен производител на тухли и лидер на пазара на глинени керемиди в Европа, както и бетонови павета в Източна Европа. В тръбопроводните системи (керамични и пластмасови тръби) компанията е един от водещите доставчици в Европа. С придобиването на Meridian Brick Винербергер допълнително затвърди позицията си на водещ доставчик на фасадни продукти в Северна Америка. Със своите повече от 200 производствени обекта Винербергер генерира приходи от прибл. 4,2 милиарда евро и оперативна EBITDA от 811 милиона евро през 2023 г.

За допълнителна информация, моля свържете се с: Клаудия Хайдиняк, ръководител корпоративни комуникации на Wienerberger AG.

Може да харесате още...