pixel

Реализиране на устойчиви практики в градските пространства

Paving

На 13 юни се проведе хибридна конференция за подобряване на устойчивостта на градските пространства като реакция на климатичните промениВинербергер и Земелрок организираха събитието в две части – виртуална и на живо, в зала Витоша на Интер Експо Център в София. Лекторите бяха специалисти в областта на климатологията, ландшафтната архитектура и урбанизма от България, Австрия, Белгия, Швейцария и Словакия, които дадоха своите идеи и възгледи за изграждането на бъдещи градски пространства.

„Никога не се съмнявайте, че малка група от загрижени и посветени хора може да промени света. Всъщност, само те са успявали.“ – сподели Любина Любенова, маркетинг мениджър на компанията, на откриването на конференцията.

Paving

Гости на събитието в София бяха архитекти, ландшафтни архитекти, предприемачи, преподаватели и студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, Софийския университет, представители на общини, медии и други. Събитието се предаваше виртуално в няколко страни в Европа от Виена.

Paving

Инженер Цанко Миланов, директор на Винербергер ЕООД и Земелрок Щайн Унд Дизайн ЕООД, изтъкна радостта си от присъствието на толкова много архитекти и инвеститори с високо професионализъм, а също и на представителите на общините, „които правят възможно изграждането на градската среда. Той също така добави, че за да се стигне до целта за устойчивост, е важно всички дружества от групата Винербергер да вземат участие в положителната промяна на градски пространства.

Paving5

Началото на конференцията бе дадено със специална лекция на др инж. Румяна Захариева, ръководител на катедратаСтроителни материали и изолации в УАСГ, на тема “Как да оползотворим ресурса на строителните отпадъци?”.

Румяна-Захариева

Акцентът беше върху екологичния отпечатък на строителството, начините за намаляване влиянието му в контекста на устойчивото развитие, повишаване степента на оползотворяване на строителните отпадъци в България, а също и предизвикателствата адекватните решения, които биха могли да се вземат.

urbanistiУрбанистите Силвия Чакърова и Нурхан Реджеб от студио за градски дизайн и планиране Place.Make изнесоха лекция на темаТенденции в планирането и проектирането на градска среда.

Гжа Чакърова подчерта плюсовете на споделените градски среди и представи проектите, които е изработило студиото в България. Също така разкри основните правила, съдържащи се в последно постановения стандарт за разпределение на градските пространства в София.

Paving2

Следваше с виртуалната част, която модераторът Войчех Чая откри. Участие в нея взеха водещи експерти в областта на опазването на природните ресурси и иновативен и природосъобразен урбанизъм.

Програмата включваше следните теми:

“Климатична устойчивост в градските зони” – Марк ван Луун от Винербергер, Австрия

Марк ван Луун от Винербергер, Австрия откри програмата с “Климатична устойчивост в градските зони”. Във фокуса бяха климатичните мегатенденции и как Винербергер като производител допринася за ресурсо-спестяващото и енергийно ефективно строителство.

Марк ван Луун е старши вицепрезидент по устойчиво развитие и иновации във Wienerberger AG и координира управлението на устойчивостта и програмата за иновации на групата.

“Как да спрем да рушим” – д-р Сеп Де Блъст и Аря Арабшахи от 51N4e, Белгия

Seppe-De-Blust-and-Arya-Arabshahi

Д-р Сеп Де Блъст и Аря Арабшахи говориха по темата за климатичните промени и какъв да бъде подхода към растежа на изградената среда, докато екосистемите са под безпрецедентен натиск.

Д-р Сеп Де Блъст е изследовател в Newrope и програмен агент в 51N4E, а Аря Арабшахи работи върху декарбонизацията, устойчиви на стрес пейзажи, планиране, управление на иновациите.

“Приложна градска климатология: адаптиране на инструменти и мерки” – Саймън Чанет от Weatherpark, Австрия

Simon-Tschannett

Саймън Чанет засегна темата за необходимостта от адаптиране на градските пространства съобразно измененията на климат, така че да се решат проблемите свързани с градския топлинен остров до местни горещи точки.

Саймън Чанет е член на Съвета по климата във Виена и Линц, Австрия.

“Seestadt Aspern – Градовете гъби и кварталите на дърветата” – ланд. Арх. Даниел Цимерман от 3:0 Landschaftsarchitektur, Австрия

Daniel-Zimmermann

Лекторът представи градовете гъби и кварталите на дърветата, които могат да имат положително влияние върху микроклимата в града. Градските дървета имат положително влияние върху микроклимата в града.

Принципът на гъбения град за дървета представлява иновативна идея, която позволява растежа на здрави дървета с големи корони и създава подземно пространство, което съхранява дъждовна вода. Това осигурява оцеляване на дърветата в градската среда. Ландшафтната архитектура играе ключова роля за предотвратяване на последиците от изменението на климата. Такава идея беше представена в проектаQuartier Am Seebogen като хубав пример за адаптация на пространствата.

Нека говорим за отговорност! Съжаляваме, но трябва” – Проф. Даниел Баур от Bryum, Швейцария

Daniel-Baur

Темата в лекцията беше за отговорността в имплементирането на устойчивост и кръговрат в ландшафтното проектиране, а не просто използването на лозунги за устойчивост.

Проф. Даниел Баур е ландшафтен архитект и градостроител, лектор. Работи в Сан Франциско и Швейцария.

“Климат и комфорт на обитаване в градския живот” – Петра Марко от Marko&Placemakers, Словакия

Petra-Marko

Бяха представени два примера за развитие на изоставени индустриални обекти в Братислава, като акцентира върху това как регенерацията може да генерира добавена стойност.

Петра Марко е работила в Лондон повече от 15 години, а в Marko&Placemakers има нарастващо портфолио от проекти в Централна Европа, оформящи обществени пространства. Участва в учредителния панел на младите професионалисти на Националната инфраструктурна комисия на Обединеното кралство; ръководи мозъчни тръстове в Лондонското училище по архитектура; съавтор на VeloCity и Meanwhile City – ръководство за най-добри практики при временни интервенции, Словакия

Виртуалното събитие завърши с дискусия и обмяна на впечатления, коментари и въпроси по всички теми в конференцията. Модераторът закри дискусията с думите: „Зелената архитектура все още е само слоган а колите все още са религия. Имаме още път да извървим, докато обърнем тенденцията наобратно“.

Събитието в София завърши с коктейл и нетуъркинг.

Може да харесате още...