Дренажни системи Nophadrain® за зелени покриви и трафик зони на „Елипс център”

Елипс център

Дренажните системи Nophadrain, предлагани на българския пазар от Есха България ООД, предлагат почти неограничени възможности за създаване на привлекателна жилищна и работна околна среда – плоски покриви с атрактивни градини, подземни и многоетажни паркинги със зелени покривни площи, пешеходни зони, паркинг-покриви, тротоари и улици.

Интересен и представителен проект, за изпълнението на който Есха България достави в края на миналата година дренажни системи Nophadrain, е „Елипс център” на бул. Цариградско шосе.

Доставените и положени около 1 800 кв.м. дренажни композити Nophadrain са от различни серии в зависимост от предвидената област на приложение:

Озеленени покриви на тераса (етаж L1) и приземно ниво (етаж G).
Дренажен композит ND 4+1(h) и воден резервоар ND SM-50.

дренаж

ND 4+1(h) и ND SM-50

Използваният дренажен композит ND 4+1(h) притежава оптимален дренажен капацитет, височина на профила 17 мм и якост на натиск 450 кРа. За допълнително съхраняване на атмосферни води е използван водоабсорбиращ панел от минерална вата ND SM-50 (водопоглъщане ~30 л./м²), който също така играе ролята на предварителен филтър, когато вместо гранулиран субстрат за растителна среда се използва почва.

тераса

Тераса (етаж L1)

тераса

Тераса (етаж L1)

тераса

Тераса (етаж L1)

Озеленен паркинг и пешеходна зона (етаж G).
Дренажни композити ND 600 (паркинг) и ND 200 (пешеходна зона).

дренаж

ND 600, ND 200 и ND TSF-100

Освен надеждни системи за дрениране, осигуряващи бързото оттичане на излишната вода при силен дъжд, покривите за автомобилен и пешеходен трафик изискват прилагането на елементи за защита на покривната конструкция и хидроизолационната система от увреждане.

Високите натоварвания тук се абсорбират от осигуряващата приплъзване и защита мембрана ND TSF-100 и високоякостния дренажен композит ND 600 (900 кРа) и ND 200 (700 kPa).

Гъвкавата настилка (паваж) се полага върху основа с дебелина 150-300 мм от трошен камък 0/32 мм и подложен/изравнителен слой с дебелина 30-50 мм от едър пясък/ситен чакъл 1/3 мм.

Nophadrain

Трафик зони (етаж G)

Nophadrain

Трафик зони (етаж G)

Всички дренажни композити Nophadrain, притежават редица, вече добре познати и оценени, предимства:
– произвеждат се от високоякостен полистирен (HIPS – high impact polystyrene), вместо от масово използвания високоплътен полиетилен (HDPE);
– висока якост на натиск – от 450 до 1100 kPa;
– постоянен дренажен капацитет за дълъг експлоатационен период (50 години);
– комбиниране на няколко слоя – защитен (разделителен), дренажен и филтриращ, в един общ дренажен елемент, което гарантира бърза, лесна и удобна инсталация на три слоя едновременно.

Други ЕСХА материали, вложени в обект „Елипс център” са:
– Полимер-битумни хидроизолационни мембрани EshaDien (газопламъчно залепване) и EshaStick-AL (самозалепваща);
– Течна полиуретанова хидроизолационна мембрана EshaDesmolast и полиуретаново покритие за увеличена механична и UV защита EshaDesmoTop (RAL 7021).

Допълнителна информация за тези и други материали и системи от продуктовата гама на Есха и Нофадрейн може да откриете на esha.bg.