Уникална инфраструктура и един от най-големите проекти в света

Mapei

Най-дългият мост-тунел, който свързва западната страна на Хонконг с Макао и град Джухайа в Китайската Народна Република, е построен с материалите и техническата асистенция на Mapei. Футуристичният му дизайн и неговата дължина от 55 км са част от мащабен технологичен и икономически план за развитие на района на Greater Bay, от която са част 11 града в Южен Китай.

Транспортното съоръжение е конструирано да отговори на търсенето на пътнически и товарен трафик между Хонконг, континенталната част на Китай и Макао, да подобри икономическото развитие и да стимулира растежа на туризма. Строежът е започнал през 2009 и е завършен през 2011, като струва 20 млрд. евро. Този голям виадукт е инженерна структура от най-висок порядък, проектиран да противодейства на природни бедствия. Структурата е построена така, че да издържа на земетресения с магнитуд от 8 степен, тайфуни, и въздействието на товарен кораб с тегло около 300 000 тона. Мостът също е проектиран да издържи 120 години, докато повечето големи мостове, пресичащи морето, са проектирани да издържат 100 години.

Mapei

За строителството на моста са използвани 400 000 тона стомана, еквивалент на шестдесет Айфелови кули, 420 000 милиона м³ бетон, 14 000 работници и флота от 100 кораба за транспортиране на материалите. Тунелът е на максимум 45 м под морското дъно и покрай него има два изкуствени острова, които да придружават прехода между потопената част и издигнатата част към Хонконг от едната страна, и към Макао/Джухайа от другата страна.

Техническа асистенция на Mapei Китай e предоставила съдействие и помощ на място на главния изпълнител, работещ по три различни раздела на проекта: през 2011 г. на участъка между Scenic Hill и хонконгските гранични съоръжения, през 2012 г. директно на подводния тунел в района Tuen Mun-Chek Lap Kok Link и през 2013 г. при изграждането на участъка за събиране на такси.

Участие на Mapei в участъка между Scenic Hill и хонконгските гранични съоръжения

За хидроизолиране от външната страна (площ от 83,000 m²), след грундиране на основата с двукомпонентна епоксидна смола Mapefloor I900, особено подходяща за полагане върху подове, които са устойчиви на киселини и износване, Техническа асистенция на Mapei е препоръчала полагане на Purtop 400M HK – двукомпонентна, несъдържаща разтворители, хибридна мембрана от полиуреа. Положенa е Polyfond Kit Drain – защитна дренажна система от Polyglass, част от Mapei Group. Системата е направена от екструдиран полиетилен с висока плътност (HDPE) ламиниран с полипропиленов нетъкан текстил. Той е особено ефективен при предпазване и хидроизолация на конструкции, като също така осигурява отличен дренаж.

Mapei

Свързващият тунел (80,000 m² площ), е хидроизолиран с Mapeplan TU S – еднопластова PVC P хидроизолационна мембрана с оранжев сигнален слой за хидроизолация на естествени и изкуствени тунели и подземни конструкции. Други продукти от серията Mapeplan, използвани в проекта са Mapeplan Geo 500, Mapeplan Disks и Mapeplan Collars.

Mapeplan е линия от синтетични хидроизолационни мембрани, които са направени с използването на технология „мулти-екструзионно покритие”, за да се постигне висока производителност и отлична работоспособност.

Mapei

Участие на Mapei в Tuen Mun-Chek Lap Kok Link – северната част на тунела.

Mapei

За работата на тунелопробивната машина в тунела, от Mapei е предоставен Mapebent API – естествен натриев бентонит, Mapefill HS – високоякостен анкериращ разтвор без свиване и Mapegrout HI-Flow SP – подсилен с фибри разтвор за структурно поправяне на бетон.

Участие на Mapei в построяването на зоните за таксуване

Изградена е площ за заплащането на таксите за моста. За хидроизолацията на този сектор от Mapei са доставени продуктите Mapeplan TU S, Mapeplan Geo 1000, Mapeplan Disks, Mapeplan Anchoring и Mapefix VE SF.

Mapei

С построяването на 55-километровото съоръжение свързващо Макао с Хонконг и континента е възможно пътуването от Джухайа и Макао до Хонконг за по-малко от час, като преди това разстояние е отнемало 4 часа. Около 290 000 леко и тежкотоварни автомобили ще използват моста ежедневно. Мостът Хонконг-Джухай-Макао влиза в Книгата с Рекордите на Гинес като най-дългия мост в света.

Научете повече за решения предлагани от Мапеи в сайта на компанията.

Вижте също...