pixel

Granitto – новата продуктова серия от Semmelrock

Granitto

Винербергер отново се доказа като отличен производител на устойчиви и екологични решения с новата за България гама продукти Granitto от серията Semmelrock. Фирмата използва ресурсите на страната и изградената традиция за добив на гранит, за да създаде плочки и павета от този материал, който така или иначе изобилства на нашите географски ширини, особено в района на Витоша.

Кратка история

Granitto

Гранитните павета в София се полагат от 1906 г. Благодарение на това бързо се развива каменоделството и проучването на находищата на камък. През 1920 г. е създадена първата кариера за гранитни павета над Владая. Паветата са често срещани в центъра на столицата – виждаме ги на Дондуков, Цар Борис III, Джеймс Баучер, Гоце Делчев, Бъкстон. Те са с кубична форма и размери на страните 8/10 см.  До 70-те години на 20 век  вече има12 кариери. С цел предотвратяване на екологични проблеми, днес находищата при Витоша не се експлоатират, в България има само две действащи кариери.

Устойчивост от ново поколение

Използвайки традицията чрез нова технология, Винербергер успява да пресъздаде гранитната визия в оформлението на ландшафтните пространства, без никакви екологични последици. Думата гранит от латински се превежда зърно. За това говори и фината ѝ структура и красивия рисунък, който внася естетика в пейзажа. Това е залегнало в идеята за новата серия Granitto. Чрез иновативната технология Umbriano® всяка плоча или паве се превръща в уникален шедьовър, с нисък екологичен отпечатък.

Екологично производството

Продуктите от гамата Granitto все още са в процес на тестване и сертифициране за SRI (индекс на отразяване на топлина). Semmelrock е пионер в разработването на устойчиви, екологични решения и с новата серия плочки и павета цели да даде своя принос в предпазването на градската среда от прегряване. Според тях “Глобалните проблеми с промяната в климата изискват локални решения от всички.” Затова Granitto са светли, устойчиви плочи и притежават “cooling effect”.

Granitto

Разнообразие на форми и архитектурни решения

Винербергер предлага голямо разнообразие от форми и архитектурни решения. Например: планкови формати 75х25х8 см и 50х10х8 см,които са в унисон с актуалните архитектурни тенденции. Гамата се допълва и от плочи с размери 50х50х8 и 50х50х5 см. Всички те излъчват съвременна визия и са подходящи за градски паркове, елефантен двор, пространства пред търговски центрове и др. Granitto създава усещане за лукс и непреходна елегантност. С изчистени линии, придаващи хладен скандинавски привкус, умело съчетан с топлината и уникалността на гранитния рисунък, тази продуктова гама има всики предпоставки да диктува новите тенденции в ландшафтната архитектура.

Продуктите са съчетание от технологични предимства и здравина на паважа, и елегантност на плочите – нещо, което се предлага за пръв път на българския пазар. Това ви позволява да вложите доза артистичност и индивидуалност в архитектурните решения при оформлението на всяко пространство. Големите формати могат да бъдат монтирани бързо, без компромис с качеството и функционалността.

Предимства на серията:
– възможност за спорадично натоварване, надвишаващо автомобилен трафик, за продуктите с височина 8 см;
– лесно почистване и поддръжка благодарение на вложените при производството добавки, улесняващи значително поддръжката на настилката;
– повишена мразоустойчивост при третиране с противообледеняващи соли за бетонови настилки.

Granitto

Pavelock® – вградената сигурност и защита

Продуктите с височина 8 см – 75х25, 50х10 и 50х50 се предлагат с интегрирана, патентована система PaveLock® (Einstein), която предотвратява разместването, осигурява равномерността на фугата и позволява дълготрайна и безпроблемна експлоатация на настилката. Semmelrock е първият производител, който предлага тази система и на клиенти извън инфраструктурните проекти, съчетана с безкомпромисен дизайн на повърхността.

При тази интегрирана система необходимостта от допълване и поддържане на фугиращия пясък намалява значително. Друго предимство е възможността на клиентите да получат системно решение – фугиране със Stones Eco.

Повече за Stones Eco

Stones Eco е произведен с изцяло натурални добавки и притежава свойството да се втвърдява след полагане, като не пропуска дъждовната вода, а я отвежда в почвата, запазвайки почвеното разнообразие и микроклимат. По този начин предпазва градската канализация от излишно претоварване. Способността на този пясък да се самовтвърдява го предпазва от отмиване, дори настилката е положена на терени с денивелация. Това гарантира минимална поддръжка на пясъка във фугите. Само при запълнени с пясък фуги може да се гарантира равномерно разпределение на натоварването по настилката, бързо и качествено отводняване и инфилтриране на праховите частици от въздуха в почвата.

Granitto

Предимства:
– предотвратява появата на растителност между паветата / плочите;
– при спазване на технологията на полагане ефективно се предотвратява образуването на шлам;
– самовъзстановяващ се;
– подходящ за запълване на фуги от 1-20 mm и различни видове материали/бетон, естествен камък и др.;
– фугите лесно се реновират благодарение на здравата връзка между стария и новия фугиращ материал;
– отлична адхезия към кантовете на настилката;
– лесно полагане при сухо време до 2ºС;
– готов за употреба, не е необходимо предварително смесване;
– при правилно съхранение няма ограничения относно срока на годност;
– безопасен за околната среда, устойчив материал от възобновяеми суровини.

Granitto

С новата серия плочки и павета Granitto Винербергер надхвърля очакванията и на най-взискателните си клиенти, създавайки тенденции, определящи облика на ландшафтната архитектура и функционални решения, които щадят околната среда и ресурсите.

За повече информация – Винербергер.

Може да харесате още...

Izolacii.eu