Как да се погрижим за настилката преди зимата

Semmelrock

Възползвайте се от топлите есенни дни, за да подготвите настилката в градината за предстоящите зимни условия. Какво трябва да имате предвид, за да запазите красотата ѝ за следващата пролет?

Съвет 1 – премахнете петната

Всяка настилка е уязвима към петна, но с подходящата грижа ще удължите живота и очарованието й. Eто и някои от най-често срещаните петна и възможните решения за почистване, част от продуктовата гама на Semmelrock.

Мазните петна са често срещани, особено в зоната с барбекюто. Третирайте ги възможно най-бързо, след като се появят, защото някои материали са силно порьозни. Не чакайте настъпването на пролетта, почистете мазните петна с Finalit Nr.11 преди първия сняг.

Semmelrock

Почистете остатъците от дърво, листа, плодове, цветя, трева, фасове, за да предотвратите появата на петна. В случай, че вече има жълти петна, почистващият препарат Finalit Nr. 4 ще Ви помогнe в борбата с тях.

С Finalit Nr.8 дразнещите петна от ръжда и медна патина от краката на мебелите, решетките или улуците могат да бъдат премахнати и настилката отново да придобие впечатляващ външен вид.

Semmelrock

Намалете броя на сенките, покриващи алеите, чрез изрязване на клоните на храстите и дърветата, които са най-близо до тях. Това ще регулира натрупването на мъх, причинено от липса на слънчева светлина. В усойните и влажни части на градината е възможно да се появяват тежки петна от плесен по настилката. За да убиете ефективно спорите на алгите и мъха, използвайте Finalit Nr.10.

Semmelrock

Съвет 2 –  почистване на мръсотията и варовикови изцветявания

Във вариант, че по настилката липсват петна, които изискват специално третиране, може да се справите със замърсяванията или ефлорисценцията върху настилката с Finalit Nr. 9, който е в система с Finalit Nr.1 за неутрализиране. При силно замърсяване на повърхността може да се използва специализирана техника за мокро почистване с дюзи за вода и меки четки. Светлите петна или шламове, характерни за някои видове настилки, са неизбежни поради влаганите естествени суровини и често появата им зависи от атмосферните условия и начина на полагане. Въпреки че ефлоресценцията (варовиковите изцветявания) са резултат от естествени процеси, когато са силно изразени е възможно паветата да изглеждат безжизнени. Варовиковите изцветявания могат да бъдат премахнати с помощта на системата Finalit, а застланата площ ще възвърне своето очарование.

Semmelrock

Съвет 3 – дългосрочна защита от петна и замърсявания

Защитният филм, образуван при импрегниране на настилката, има за цел да предотврати проникването на вода и течности във вътрешността на изделието. Импрегнаторите с марка Finalit са подходящи за естествен камък, клинкер, бетонови изделия и други. За удовлетворяващ краен резултат, системата осигурява базова защита с Finalit Nr.21S, който запълва порите и подготвя основата за нанасяне на  Finalit Nr. 22 или Finalit Nr. 25. Повече за импрегнаторите.

Semmelrock

Съвет 4 – проверете фугите

Преди настъпването на зимата се погрижете за фугите. Проверете дали са пълни с материал и при необходимост допълнете с цел запазване стабилността на застланата площ и защита от ерозия в резултат от процеса на замръзване-размръзване през зимата. Попълнете всички празнини между елементите в настилката. Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък, трябва да се почистват, така че машините да не предизвикват хоризонтално засмукване от повърхността. Ако има плевели във фугите, е желателно да се почистват периодично, за да се избегне по-дълбокото им вкореняване. Премахването на плевелите обаче зависи от мащаба на проблема. В по-екстремни случаи може да решите да използвате специализирани препарати. Направете го поне една седмица преди почистването на паветата. Ако търсите дългосрочно решение на проблема, Semmelrock предлага оптимално решение, което замества досадното плевене във фугите.

Semmelrock

Фугиращата смес Stones Eco е отлично решение, когато са изпълнени условията за монтаж:
– настилката е положена върху дрениращи слоеве от трошена фракция с различна зърнометрия по метода “сух монтаж”;
– празната фуга е дълбока поне 3 см.

Повече за Stones Eco.

Съвет 5 – проверете улуците

Уверете се, че водата, отичаща се от улука, е насочена извън застланата площ, по начин, който предотвратява натрупването на застояла вода по повърхността и ледени петна в студените месеци. Това ще направи настилката по-малко хлъзгава и по-безопасна през зимата.

Съвет 6 – премахнете тежките предмети от настилката

Поради феномена на разширяване, причинен от циклите замръзване-размръзване, е възможно паветата да се повдигат и да се връщат обратно, след като размразяването настъпи. За да запазите паветата от разместване, опитайте да премахнете всички тежки предмети преди първия снеговалеж.

Ако сте подготвили настилката, остава само да извадите лопатите за сняг и да изчакате… за да пристигне първият снеговалеж!

И не забравяйте бъдете внимателни при почистването на снега. Използвайте лопата без метално острие, а за размразяване на леда използвайте подходящи продукти, съобразно вида на настилката и препоръките на производителя. Във вариант, че използвате настилки от продуктовата гама на Semmelrock, компанията препоръчва да се използват продукти, подходящи за бетонови изделия (напр. на базата на NaCl и MgCl).