pixel

Как се изгражда обшивка около комина с Tondach Koraflex Plus

Виенербергер представя: Система за обшивка на комин.

За правилното функциониране на вентилирания покрив Винербергер препоръчва изграждане на двойна скара от контра летви с размери минимум 5х5 см и носещи летви с размер минимум 3х3 см. Така се осигурява необходимата оптимална вентилация на подпокривната конструкция. Когато при реденето на керемидите се достигне до комина, е препоръчително изпълнението на обшивка, с цел правилното отвеждане на водата към керемидите. Коминът е една от критичните зони на покрива и се нуждае със сигурност от допълнителни грижи и качествени материали, които да устоят на природните катаклизми. Затова е добре да изберем надеждно решение за него. Следвайки пътя на водата обшивката пред и отстрани комина трябва да е монтирана върху керемидите, а в горната част на комина – под керемидите.

Обшивката за комин КораФлекс Плюс на Винербергер е произведена на основа на поли-изо-бутилен. Структурата ѝ осигурява разтегливост по дължина от около 70%, и по ширина до 15%. Така, при полагането, обшивката КораФлекс Плюс следва всяка извивка на профила на керемидата и елиминира проникването на вода от където и да било. Обшивката се оразмерява с аванс, в зависимост от размера на комина, преди да се залепи. От долната страна на обшивката е вградена самозалепваща лента, защитена с предпазно фолио, което се отстранява непосредствено преди залепването върху керемидите и комина. Притискането към комина и към керемидите се извършва със специален валяк, за да се осигури плътна връзка. Разтегляйки я по повърхността, обшивката КораФлекс Плюс залепва плътно по вълната на керемидите. Така вода не може да проникне дори и при най-силните бури нито между комина и обшивката, нито между керемидите и обшивката. Задната част на комина е най-уязвима, тъй като там се стича вода по керемидите от горните редове. Обшивката се залепва върху монтираните допълнително носещи летви, които осигуряват основа на керемидите зад комина и те лежат в същата равнина като всички останали на покрива. Тя се оразмерява така, че да застъпи залепената вече обшивка отстрани на комина. Нищо не трябва да възпрепятства и да спира отвеждането на потока на водата надолу по покрива.

komin

Целта е да не допусне достигне на вода до подпокривното фолио или пък, още по-лошо, до дъсчената обшивка. Керемидите зад комина се редят върху вече залепеното фолио. Така водата ще се стича по ската на покрива кум улука без да прониква под керемидите. За правилното завършване на обшивка на комин, Винербергер предлага и завършваща алуминиева лайсна. Тя се скроява по размерите на комина и се монтира върху залепената обшивка с винтове към основата. Уплътнява се с подходящ УВ устойчив силикон между лайсната и комина. Покривът е важна част от изграждане на един дом. Но за неговото правилно функциониране от голяма значение е правилното изпълнение на детайлите. А коминът е една от наистина критичните зони в покривната конструкция. Поли-изобутиленът, от който е изградена обшивката КораФлекс Плюс, е материал, който е устойчив на ултравиолетовите лъчи на слънцето и не старее, което го прави идеален материал за работа на покрива.

Може да харесате още...