Комфортни и устойчиви сгради, създадени на принципите на Saint-Gobain Multi-Comfort – част 2

saint-gobain

Продължение от част 1.

Визуален комфорт

Сградите на Multi-Comfort осигуряват подходящия тип и количество светлина за различни конкретни задачи, било то писане на документи, извършване на хирургична операция, семейна вечеря или четене преди лягане.

Какво е визуален комфорт?

Физическият аспект на визуалния комфорт е субективната ни реакция на количеството и качеството на светлината в дадено пространство в даден момент. Концепцията на визуалния комфорт зависи от възможността ни да контролираме нивата на светлина около нас. Както твърде малко, така и твърде много светлина могат да причинят визуален дискомфорт. Също толкова важен е фактът, че промените в нивата на светлината или резкият контраст могат да причинят стрес и умора, тъй като човешкото око постоянно се адаптира към нивото на светлината. Визуалният дискомфорт може да варира в зависимост от времето на излагане, вида светлина, цвета на окото (светлите очи са по-чувствителни), както и възрастта на човека.

Визуалният комфорт обхваща различни аспекти, като естетическо качество, атмосфера на осветление и изглед:
гледка към външното пространство, изглед към природата;
– качество на светлината;
– осветеност;
отсъствие на отблясъци.

Работата в офис без прозорци, дори и при подходящи светлинни условия, и работата в офис с гледка навън, са две съвсем различни преживявания. Много научни изследвания отчитат положителното въздействие на последното върху настроението и удовлетвореността от работата.

saint-gobain

Физиологичният аспект на визуалния комфорт

Оценката на визуалната среда изисква анализ на три основни фактора – източниците на светлина (изкуствена, естествена), разпределението на светлината в пространството (цвят, интензитет) и нейното възприемане.

Едва неотдавна учените започнаха да разбират как светлината влияе на тялото и ума ни. Тя има пряк ефект върху регулирането на различни биологични функции като сън, настроение и бдителност. Слънцето (или електрическата крушка, ако източникът на светлина е изкуствен) излъчва разпространяваща се енергия, от която ограничен диапазон дължини на вълните, включени между инфрачервена и ултравиолетова, се възприема от човешкото око като светлина. Нашето възприемане на светлината се определя от количеството лъчева енергия, която влиза в окото и от спектъра на тази светлина. Да знаем повече за светлината и как да я контролираме, е от решаващо значение, тъй като светлината влияе пряко върху здравето ни, както и върху нашето възприятие и опит от заобикалящата ни среда.

Социално-психологически аспект на визуалния комфорт

Личната ни история и култура също оформя начина, по който оценяваме светлината и визуалната среда. Има сериозни вариации в предпочитания диапазон на осветеност в зависимост от възрастта и културата. Например, предпочитаните светли цветове в Азия са доста различни от тези в Европа.

Знаете ли, че…?
По-добрата гледка през прозореца на офиса е свързана с по-добра обща производителност, като увеличението е от 7%  до 12%.

Естествената дневна светлина подпомага визуалния комфорт

Допреди 20 години повечето изследвания в областта на осветлението бяха фокусирани върху това как да се осигури достатъчно изкуствена светлина за изпълнение на определени задачи. Новите изисквания за енергийна ефективност в сградите, както и въпросите за въздействието на изкуствената светлина върху здравето на хората, ни накараха да преоценим предимствата на естествената дневна светлина и да преосмислим начина, по който строим, за да постигнем визуален комфорт.

Естествената дневна светлина е източникът на осветление, към който очите ни се адаптират лесно. Когато избирате дом, добрата естествена светлина често се посочва като втори най-важен критерий. В офиса служителите предпочитат дневната светлина и гледката, което е свързано с удоволетворението от работата. Също така дневната светлина предоставя информация за часа на деня, сезоните и времето, което помага да поддържаме чувството си за психологическо и социално равновесие.

saint-gobain

Как да проектираме сгради, предоставящи визуален комфорт?

Служителите в офиса, които са изложени на повече дневна светлина през работното време, спят по-дълго и се радват на по-добро качество на съня, имат повече физическа активност и по-добро качество на живот в сравнение с офис работници, които разполагат с по-малко естествена светлина на работното място.

Вече е общоприето, че ключът към визуалния комфорт в сградите се основава на:
– Достъп до външни гледки;
– Осигуряване на дневна светлина:
– в достатъчно количество;
– разпределена хомогенно в цялото помещение (без тъмни зони или трептене);
– в добра комбинация с изкуствена светлина, адаптирана към предназначението на помещението и позволяваща добро цветопредаване;
– контролирана, за да гарантира липсата на отблясъци и високи контрасти.
В естетически приятно пространство.

Наличието на естествена светлина варира постоянно в зависимост от географското местоположение, сезона и времето на деня. Затова осигуряването на непрекъснато качество на светлината за оптимален визуален комфорт е сложно дизайнерско предизвикателство. Дизайнът на сградата и изборът на материали и оборудване очевидно играят решаваща роля. Тъй като естествената светлина варира през целия ден, осигуряването на постоянно качество на светлината включва контрол на нейната интензивност. Това може да означава или намаляване на твърде многото входяща светлина чрез засенчване, или компенсиране на ниските нива на светлина с изкуствено осветление. Все по-сложните системи за управление са в състояние да контролират всички тези променливи и спомагат за постигане на успешен баланс при комбинираното използване на изкуствена и дневна светлина.

Визуалният комфорт в сградите е важен за благосъстоянието и производителността на обитателите. Предизвикателство е да се мисли за изграждане на екологични показатели, като се вземат предвид естествените параметри на дневната светлина. Решенията могат да бъдат изграждането на сгради, ориентирани към слънцето, или използването на технологии като електрохромно остъкляване, позволяващи на естествената светлина да навлиза в пространството.

saint-gobain

Сградите на Multi-Comfort са пълни с естествена светлина без отблясъци, имат наситени цветове и пренасят външната среда вътре, свързвайки ви с природата и подобрявайки настроението ви.

Продукти и решения за визуален дизайн

Saint-Gobain предлага няколко категории продукти, които имат пряко влияние върху визулания комфорт:
– продукти, пропускащи светлина, като стъкло или архитектурни мембрани, които позволяват достъп до дневна светлина и гледка през прозорци, врати и прегради;
– транслуцентни продукти, които позволяват на дневната светлина да проникне, като същевременно запазват уединението
– непрозрачни интериорни продукти, като предстенни обшивки, преградни стени, тавани или подови покрития, които могат да допринесат за правилното разпределението на дневната светлина и за естетиката на пространството.

saint-gobain

Следва част 3.

За повече информация – Rigips.

Може да харесате още...