Комфортни и устойчиви сгради, създадени на принципите на Saint-Gobain Multi-Comfort – част 3

multi-comfort

Продължение от част 2.

Акустичен комфорт

Сградите на Multi-Comfort имат акустична среда, която е добре балансирана, намалява нежелания вреден шум и засилва онези звуци, които искаме и наистина трябва да чуем.

Какво е акустичен комфорт?

Акустичен комфорт е усещането на обитателите на сграда или къща по отношение на акустичната среда (шум, предизвикан от транспорт, оборудване, дейност, съседи). Осигуряването на акустичен комфорт се състои в минимизиране на натрапващия се шум и поддържане на комфорт сред обитателите на дома или работното място.

Изследванията показват, че добре проектираната звукова среда в офиси или училища спомага за подобряване на концентрацията и дава възможност за по-добра комуникация. Ученето е по-ефективно и по-малко уморително, когато учениците могат да чуват и разбират ясно своя учител. В болниците намаляването на стреса и безсънието, създадено от високите нива на шум, помага на пациентите да се възстановяват по-бързо и улеснява работата на персонала. В собствените ни домове защитата от шумове допринася за усещането за сигурност и уединение.

multi-comfort

Освен директното увреждане на слуха, нежеланият шум може да бъде вреден за здравето ни и по други начини. Допълнителните последици от излагането на шум включват сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, главоболие, хормонални промени, нарушения на съня, намалена физическа и психическа работоспособност, стресови реакции, агресия, постоянно чувство на недоволство и намалено усещане за удовлотворение.

Доказано е, че когато сме в добра акустична среда, когато нежеланият шум е блокиран и можем ясно да чуем полезни и желани звуци, ние сме по-продуктивни, по-щастливи и изпитваме по-малко здравословни проблеми.

Знаете ли, че…?

Изследване от 1998 г. установява, че има до 66% спад в производителността при задача „памет за проза“, когато участниците са изложени на различни видове фонов шум.

Как работи?

Акустичният комфорт се влияе от нивата и естеството на звука, изпитван в дадено пространство.

Физиологичният аспект

Човешкото ухо се състои от три части: външно, средно и вътрешно ухо. Те съответно засичат, приемат и предават звук. Звуковото налягане настройва тъпанчето на вибрация и това движение се предава на вътрешното ухо, където се стимулират нервите.

Физическият аспект

Звукът е механично смущение на среда, която може да бъде газобразна, течна или твърда. Разграничаването между силни и тихи звуци се извършва от разликата в мащаба на промените в налягането. Като се има предвид широкия диапазон от звукови налягания, на които човешките уши реагират, величината на звука е дадена в децибели (dB). Височината на звука се изразява като честота в Hertz (Hz), което е броят цикли на вибрация в секунда. Здравото човешко ухо е чувствително към много широк диапазон от честоти.

Какво допринася за акустичния комфорт?

Възприятието на даден звук зависи от много фактори, които варират в зависимост от типа сграда, вида дейност, която се изпълнява и социалните и културните навици на обитателите. Качеството на звука в дадено помещение се определя от източниците на звук или шум, както и от качеството на обшивката на сградата.

Източници на шум:

– външен шум (трафик, съседи и други);
вътрешен шум (музика, телефонни разговори и други);
ударен шум (стъпки и други)
– звукови вибрации през конструкцията;
– шум от оборудване (вентилационни системи, електронно оборудване, тръби, асансьори и други).

multi-comfort

Ефектът на шума върху конкретен индивид зависи от много различни фактори. Те включват предвидимост и познаване на звука, контролируемост на звука, лично отношение и чувствителност, информация за съдържанието на звука и необходимостта от звука. Например, по-вероятно е да толерираме шум от съседите, които харесваме, отколкото шум от тези, които нe харесваме.

Как можем да проектираме акустичен комфорт?

Трябва да се вземат предвид видовете шум и архитектура. Шумовете могат да се предават както през въздуха, така през самата конструкция на сградата. Вертикално (от под до под) или хоризонтално (през преградните стени). Акустичният комфорт в сградата зависи до голяма степен  от акустичните характеристики на използваните строителни материали и системи по  отношение на звукопоглъщането и звукопредаването.

Когато проектираме акустичен комфорт, трябва да вземем предвид разнообразието от външни и архитектурни фактори.

– Видовете шум, които трябва да се управляват – освен защита на обитателите на сградата от външен шум, хубаво е да се вземе в предвид и шума който се произвежда от самата сграда и се разпространява извън нея причинявайки дискомфорт на обитателите на съседни сгради. Другия важен фактор е управление на вътрешния шум в самата сградата.

– Спектърът на шума, който се управлява (ниски или високи честоти).

– Вида на строителството и материалите, които са използвани.

– Предназначението на сградата: дом, офис, училище, болница и други.

Сградите, проектирани на принципа на Multi-Comfort, предпазят от шум,  идващ както отвън, така и отвътре. Това ви осигурява спокойствието, че дори и да вдигате шум, няма да смущавате другите. Във всяка една Multi-Comfort сграда имате максимално нивото на акустичен комфорт, минимален или никакъв околен шум. Контролирайки шума и времето за реверберация, увеличавате разбираемостта на речта, като правите местата за работа и учене много по-приятни за обитаване.

multi-comfort

Продукти и решения за акустичен комфорт

Saint-Gobain предлага няколко категории продукти, които имат пряко влияние върху акустичния комфорт.

Специализирани плоскости от гипскартон, звукоизолационни еластични мембрани, минерални вати, системи за сухо строителство, осигуряващи отлична защита срещу въздушен или ударен шум за стени, подове и тавани.

Акустични тавани, стенни панели и свободно окачени елементи, подобряващи акустиката в помещенията.

– Продукти и системи, намаляващи шума от механични вентилационни и канализационни тръби.

Звукоизолиращо остъкляване (стъкло в прозорци и фасади).

Знаете ли, че…?

Проучване от 2005 г. установява, че 99% от анкетираните хора съобщават, че концентрацията им е нарушена от шума в офиса, като звънящи телефони и фонова реч.

Следва част 4.

Припомнете си и как сградите Multi-Comfort поддържат оптимална температура, използвайки малко енергия.

За повече информация – Rigips.

Може да харесате още...