pixel

Първата в България керамична къща Е4

Е4

A&A Architects построиха първата в България керамична къща по Концепцията е4 на Винербергер, която все повече набира популярност. Тя се намира в южната част на столицата, точно под Витоша. Проектът комбинира съвременна архитектура и нови концепции за енергийна ефективност за създаването на еднофамилна къща с изключително ниска енергийна консумация, като не се увеличават разходите за строителство. Постигайки поставените си цели, фирмата доказва, че това е успешен подход за справяне с променливия климат.

Концепцията Е4 обединява икономичното строителство, свободата на проектиране, здравословния климат с комфорта и качеството на живот. Идеята е да се опази околната среда, да се постигне оптимален климат на обитателите, без да са необходими допълнителни разходи. Концепцията е насочена към бъдещето и всички промени и иновации в съвременното строителство.

Керамичната къща в София е изградена с материали, гарантиращи възможно най-добра енергийна ефективност, в съответствие с архитектурния проект. Проектантите подхождат нестандартно, правейки фасадата естествено продължение на покрива, благодарение на керамични керемиди Tondach. Разполагайки я от южната и северната страни на къщата и използвайки дървена фасада с прозорци за източната и западната, къщата се превръща в интересно архитектурно решение, съобразено с особеностите на климата от всички страни. На южния скат са разположени соларни панели, които максимално да се възползват от слънчевата енергия, абсорбирайки най-много слънчева светлина през всички сезони.

Е4

Предизвикателствата

Като всяко нещо, изграждането на тази къща също има своите предизвикателства. Едно от тях е постигането на нискоенергийна сграда, в съчетание с модерен дизайн, чрез използването на керамични тухли и керемиди и скатен покрив. Проблемът е решен с иновативна комбинация:
– съобразяване на ориентацията на къщата, за да се постигне максимална печалба на слънчева енергия;
– трансформиране на скатния покрив във визуална рамка, определяща съвременния изглед на къщата;
– използване на слънчевите колектори за отопление и подобряване на енергийния баланс от фотоволтаични панели.

През южните прозорци са монтирани външни щори, които пазят от пренагряване през лятото и използват остатъчната слънчева енергия за отопление на външен басейн. На втория етаж от източната страна умишлено са поставени по-големи прозорци, за да внасят повече светлина до обед.

Е4 Е4

Какви продукти са използвани?

За външните стени – керамични тухли с минерална вата Porotherm 44 W.i Plan. Те гарантират по-нисък процент на топлопредаване на стените, заради изолацията в тухлите. Заедно с това се поддържа и висока топлинна маса и паропропускливост. Тухлите Porotherm 44 W.i Plan са бързи за зидане, благодарение на технологията Porotherm Profi Dryfix Extra.

Е4

За покрива и облицовката на северната и южната фасада са използвани плоските керамични плочки Tondach Фигаро Делукс Антрацид, които са с висока издържливост. Керемидите Tondach предлагат възможности за 90-градусово разположение за продължение на покрива и внасянето на индивидуален стил и вкус. За тази къща е избран черният цвят, тъй като привлича светлината и съответно топлината, което е част от концепцията за пестене на енергия.

Алеите около къщата са снабдени с павета Semmelrock, които допълват пейзажа и архитектурата на сградата. Продуктите на Pipelife са използвани за техническите инсталации на сградите.

Може да харесате още...

Izolacii.eu