Покривът се освежава с боята за покривни покрития Ондупейнт (Ondupaint)

По време на икономически трудности е все по-трудно да се поддържат покривните материали в естетически приемлив вид, още повече във функционална годност. С цел постигане на по-добър естетически ефект, повечето покривни материали се оцветяват. Това неминуемо води до тяхното обезцветяване или промяна на цвета, колкото и качествени да се използваните оцветители, понеже на утравиолетовите лъчи просто им трябва време, за да го постигнат. При покрития като металните листове и фиброциментовите плочи, оцветяването освен естетическа функция играе ролята и на корозионна защита. При тях в допълнение разрушаването на покритието би могло да доведе и до загуба на физическа годност на материала.

Всичко това се отнася до някаква степен и за всички вълнообразни битумни листове. Загубата на оцветяването на повърхностния слой при някои от тях води до постепенното им и сигурно разрушаване. А при някои други проблемът е само естетически.

С цел запазването на функционалната годност по-дълго, за своите покривни материали Ондулин започна търсене на подходящо решение, което да доведе до освежаване на цветовете на покривите и да удължи техния живот.

Резултатът е на лице – боя за покривни покрития Ондупейнт! Продукт на сътрудничеството с производители на специални оцветители и плод на множество експерименти и тестове!

Ондупейнт e разработен на базата на акрилно силиконова композиция и като такъв е последният високотехнологичен продукт предлаган от Ондулин СМ ООД. Представлява хомогенна суспензия от светло и атмосфероустойчиви пигменти плюс специални добавки. Гамата от приложения на боята за покривни покрития Ондупейнт е много широка: от такива които включват боядисване и реновиране на увредени и захабени вълнообразни битумни листи, боядисване на бетонови, фиброциментови  и метални повърхности на открито до всякакви видове покрития за покриви, а също така и керамични, метални или цименови керемиди.

Ондупейнт придава приятен декоративен вид на повърхностите, като ги предпазва от разрушаване при замръзване. Продуктът е устойчив на UV лъчите, атмосферното влияние и замърсяването.

Ондупейнт образува хидрофобно покритие с водоотблъскваща повърхностна микроструктура. притежава и изключително добра адхезия с основата. Тези фактори създават водоустойчив филм, предпазващ от развитието на микробиологични организми, водорасли и гъбички по повърхността на покритието. Тази боя за покривни покрития притежава изключително висока проникваща способност, а в същото време се нанася и много лесно.

Начините на употреба на боята за покривни покрития Ондупейнт са стандартни и няма необходимост от специални машини или технологии за нанасянето на боята. Покритията могат да се боядисат предварително или след като са вече наредени върху покрива или други участъци, като повърхностите преди това са почистени от прах, замърсявания, омаслявания и твърди частици.

Нанасянето на боята става с четка, валяк или посредством шприцване. В общия случай се полага в един слой. За постигане на по-плътно покритие – два слоя. Интервалът на препокриване е не по-малък от 4 часа. Нанасянето на боята се извършва само в диапазона от 5°С до 30°С. Инструментите и нацапаните места могат да се почистят с вода, преди да са засъхнали. Боята е произведена в консистенция, готова за нанасяне. При необходимост от разреждане се използва вода.

При правилно нанасяне на боята, боядисаното покритие е с гаранционен срок 5 години и живот над 10 години. Боята съхранява своите естетически и защитни свойства до края на своя експлоатационен срок.

Технически данни
Цвят: RAL 8015
База: водна дисперсия
Опаковка: Метални кутии 2.5 кг, 4,5 кг; 9 кг; 17 кг;
Условия на нанасяне: температура на въздуха на основата и 5°C  до 30°C
Разходна норма: 130 мл/м²
Време за съхнене: 4 часа при 20°С

Може да харесате още...