Поне три начина за защита на покрива от сняг

Месец март е – зимата си отива, а пролетта идва. Всички сме по-усмихнати и по-спокойни, защото най-после слънцето започва да топли, а снегът се стопява.

Защо изпитваме такъв страх от зимата и снега? Ние помним големите преспи от бял, пухкав сняг, на който като малки истински и невинно се радвахме. Битки със снежни топки, пързаляне по големите баири със шейни или дори с найлонови чували. Загубихме ли детското в себе си, превръщайки се във вечно мърморещи възрастни? А може би не годините променят отношението ни към зимата и снега, а страхът, че никога не сме готови за тях.

В очакване на обилния сняг, но винаги не напълно подготвени за него

Ще затворят пътищата към родния град и няма да се приберем за празниците, градският транспорт ще бъде спрян, самолетният билет ще изгори, покривът на къщата ни ще поддаде и маса сняг ще се свлече над главите ни… Повечето от тези произшествия са извън нашия контрол, но за щастие има и такива, където можем да се намесим. Едно от тях е да защитим покрива си и близките ни, които живеят под него, от снега. Така ще сме спокойни, че сме свършили това, което е в собствените ни ръце.

За да се подготвим за зимата и снега, трябва да заложим най-добрите системи за снегозадържане още при проектирането на дома си.

Защо да използваме снегозадържащи елементи?

Най-сериозното при обилния снеговалеж е бързото натрупване и последващото бързо стопяване. То се получава не от затоплянето на въздуха, а от контакта на снега с керемидите. Те са с различна температура и имат акумулираща способност. Т.е. благодарение на по-топлата си повърхност, керемидите стопяват снега отдолу много бързо. Образува се тънък воден слой и снежната маса започва да се плъзга по него. Липсата на правилно поставени снегозадържащи елементи е предпоставка за лавинообразно свличане на голяма маса сняг.

Решението: влагане на няколко елемента или комбинация от елементи, които да предотвратят свличането.

Първи начин: Снегозадържащи керемиди

Това са най-обикновени керемиди, но характерното при тях е т.нар. им „нос“. Неговата основна функция е да надстърчи и да остане скрит в натрупалия сняг. Положителното при снегозадържащите керемиди, е че не се отличават от цялостната визия на покрива, защото са от същия материал като останалите. Преди да се завърши покривът, се изчисляват различни мерки на покрива, за да се заложи точният брой необходими снегозадържащи керемиди. Такива мерки са: наклон на покрива; снеговалежни зони, разстояние от стехата до билото, излас на слънцегреене и др.

Втори начин: Снегозадържащи скоби

При регионите с по-големи снеговалежи и покриви с по-стръмен наклон, е добре да заложим на по-сигурното – снегозадържащите скоби. Те са метални и се закрепват за горния фалц на керемидата, т.е. за всеки модел керемида си има съответната скоба. Тук височината на надстърчане на керемидите е по-голяма, което прави снегозадържането още по-надеждно.

Изчислението на необходимия брой скоби е подобно на това за снегозадържащите керемиди и също зависи от наклона на покрива и региона. В най-общия случай са необходими от 2 до 5 броя скоби на кв. метър, а при надморска височина над 800 м броят им трябва да е 3. Колкото повече сняг вали, толкова повече скоби ще са нужни.

Трети начин: Снегозадържащи решетки

В отделни случаи големият брой керемиди и скоби не изглежда така естетично на покрива. Тогава е добре да изберем третия начин: снегозадържащи решетки. Това са метални носачи, подобни на скобите за снегозадържане, но на тях са монтирани още метални решетки успоредни на улука.

Функциите им са подобни на тези на скобите, но плюсът е, че с една решетка се покрива по-голяма площ. Дължината им е от 1,5 до 3 м, а от нея зависи и носимоспособността на различните носачи. За един елемент се използват от 3 до 7 носача.

Снегозадържащите решетки са най-подходящи за покриви на сгради във силно ветровити зони, където вятърът е с постоянна посока и лесно се трупат снежни маси над стрехите.

Най-доброто решение: да комбинираме различните елементи за снегозадържане

Най-доброто решение (преди всичко за високопланинските региони) е комбинацията от елементите – например отдолу се монтира решетката, а след нея нагоре по целия скат шахматно се разполагат скобите.

Преди да изберем който и да е от вариантите, е задължително да се консултираме със специалист. Така защитата на покрива ни и близките ни под него ще е гарантирана.

Още информация за покривните системи Тондах може да намерите тук