pixel

Преходът от бетон и стомана към дървени конструкции намалява емисиите на CO2

Ново проучване, публикувано в „Журнал за устойчиво горско стопанство“, сочи, че строежът на сгради с дърво наистина намалява емисиите на въглероден диоксид. И то много. И макар че ние сме склонни да си мислим за това как дървото секвестира въглeрода през целия живот на сградата, това всъщност е най-малкото постижение.

Реалните икономии идват от „избегнатите емисии“ – един квадратен метър дървена конструкция заменя значително количество бетон, който би бил произведен, за да върши същата работа. Става дума за това, че проучването сравнява не просто CO2 на кубичен метър строителни материали, а реалното потребление.
wood-frame-housing-construction

„Една сграда от дърво консумира много по-малко енергия, отколкото се използва при сграда от бетон или стомана. Например, една греда дюшеме изисква 80 мегаджаула (MJ) енергия на квадратен метър застроена площ и излъчва 4 кг CO2. За сравнение, един квадратен метър площ, който се поддържа от стоманена греда, изисква 516 MJ и излъчва 40 кг CO2, а бетонна плоча етаж изисква 290 MJ и излъчва 27 кг на CO2“.

Използването на малко повече дърво и на малко по-малко бетон може да направи нещата много различни:

„Всичките 3,4 милиарда кубически метра дървесина, добивани всяка година, представляват 20% от новия годишен растеж. Увеличаването на добива на дърво до 34% би имало няколко дълбоки и положителни ефекта. Емисии в размер на 14-31% от световното производство на CO2 ще бъдат избегнати чрез създаване на по-малко стомана и бетон и чрез съхранението на CO2 в структурата на изделията от дърво. Годишното световно потребление на изкопаеми горива ще се намали с 12-19%….“

В проучването също така се посочва, че устойчивото управление на горите е добро за растителността, намалява риска от горски пожари и създава работни места.

greentech.bg

Може да харесате още...