pixel

Развитието на проекта за интелигентна магистрала в Холандия

От 2014-та година в Холандия на автомагистрала N329 край Oss, отдалечен на около 90 км от Амстердам, се тества концепцията за светеща пътна маркировка върху участък с дължина от 1 452 m (първите 500 метра са пуснати в експлоатация 6 месеца по-рано). Това е един от ключовите елементи на проекта за УМНА МАГИСТРАЛА на дизайнерското студио Roosegaarde, изграден в партньорство със строителната компания Heijmans. „Интелигентното“ в случая е замяната на не особено естетичното електрическо осветление, което консумира много енергия, със светеща в тъмното пътна маркировка, която очертава контурите на пътното платно. Гелоподобният, фотолуминсцентен материал – представете си нещо като светеща в тъмното боя (glow-in-the-dark paint on steroids) – феерично осветява платното в продължение на 10 часа, след като се е „заредил“ от слънчевата светлина. При облачно време енергията се осигурява от соларни панели.

Разработването на специалния фотолуминисцентен материал е отнело повече от година. Положената на пътя маркировка изглежда отдалеч като плътна светеща линия, но при вглеждане отблизо се вижда, че тя се състои от три тънки ленти, положени в плитки канали в пътната настилка.

“Избрахме това решение, тъй като искахме да получим обемна линия, като същевременно използваме колкото се може по-малко материал.“ – обяснява авторът на иновативния дизайн Daan Roosegaarde – „При мъгла тази маркировка е даже по-сигурна и практична от традиционното осветление, монтирано на високи пилони. Светлината е точно там, където трябва да бъде – на пътя, а не на височина от 8 метра над него.“ – допълва той.

Според Daan Roosegaarde полагането на светещата маркировка е дори по-лесно от инсталирането на традиционно осветление на пътя, и освен това е определено по-приятно за окото. Въпреки че засега цената все още е тайна, съвсем логично е тя да стане по-атрактивна с по-широкото използване, както и при всеки друг нов материал и технология. Очаква се в следващите 3-5 години светещата маркировка да бъде конкурентна на уличното осветление, което познаваме.

Студио Roosegaarde има поръчка от Холандското правителство да изгради светеща маркировка върху историческата 32-километрова дига Afsluitdijk. Интерес към технологията проявяват също така от Канада и Близкия изток.

“Странно е, че когато се говори за иновации в транспорта, хората се фокусират само върху автомобилите, докато пътищата остават встрани от вниманието“ – отбелязва Daan Roosegaarde – „Докато в същото време инфраструктурата, която използваме, доминира пейзажа в много по-голяма степен. Ако автомобилите стават все по-интелигентни, това трябва да се случва и с пътищата. Това се отнася до безопасността и енерго-неутралното осветление“.

От гледна точка на консумация на енергия и средства, пътното осветление е сериозен разход. Във Великобритания, съгласно доклад на Campaign to Protect Rural England (CPRE), разходите за улично осветление само в Англия възлизат на приблизително около 616 милиона британски паунда годишно. Освен това, то е причина за почти една трета от въглеродните емисии на страната. В Съединените щати, по данни на US Energy Information Administration, уличното осветление и осветлението на магистралите е консумирало зашеметяващите 274 милиарда киловат часа през 2012 година.

В преследване на икономии различни градове опитват различни стратегии за намаляване на разходите за улично осветление като намаляване на яркостта на осветлението, използване на интелигентно осветление, което се включва само когато е необходимо, или пък изключване на уличните светлини напълно в полунощ с цел спестяване на пари и въглеродни емисии.

greentech-bg.net

Може да харесате още...