pixel

Строителството на бъдещето – сгради с почти нулева консумация на енергия

buildings

На 18 октомври 2016 г., архитекти и строители обсъдиха последните иновации в строителството на експертна дискусия в столицата, организирана от Rockwool България.

Вашият дом или офис да генерира повече енергия, отколкото използва, и в същото време целогодишно да ви осигурява комфорт и уют. Това изискване, на което трябва да отговарят всички новостроящи се сгради след 2020 г., съгласно Европейска директива, може да бъде изпълнено още днес – 4 години преди крайния срок. Решението е възможно благодарение на продуктите на компании като Rockwool, Siniat и Promat. Това стана ясно вчера по време на експертна дискусия между архитекти, строители и медии, организирана в столичния хотел Sense.  На дискусията „Строителство на бъдещето“, която се проведе със специалната подкрепа на Съюза на архитектите в България, присъстваха и представители на Камарата на архитектите в България, КИИП и Камарата на строителите в България.

„Моят дом, моята крепост – казвате вие българите. Моят дом, моят енергиен спестовник – казваме ние, практиците от изолационната индустрия – коментира Емилиан Григоре, мениджър „Техническа поддръжка“ на Rockwool за Балканите.
Когато човек избере правилните материали за изграждането на своя дом или офис и бъде малко по-смел в инвестицията си, тя се възвръща многократно впоследствие под формата на енергия, уют и финанси, разбира се.“

По време на събитието Rockwool – лидер в изолационната индустрия, заедно с водещата европейска компания за решения в сухото строителство SINIAT и белгийският производител на продукти за пасивна пожарозащита и изолации Promat представиха последните иновации в своята продуктова гама. Те допринасят за ограничаване на вредните емисии на CO2 и следват най-новите световни тенденции в енергийноефективното и екологично строителство.

Архитектура и енергийна ефективност

Поставените от Директива 2010/31/ЕС цели за строителството на нови сгради с нулево енергийно потребление са сериозно предизвикателство пред архитектурния и строителния сектор у нас. „Архитектурата винаги се е старала да е адекватна към процесите, които протичат в света, и е логично да следва глобалния тренд към по-природосъобразен начин на живот. Точно затова в модерното строителство основно място заемат материали, които дават дългосрочно обещание за качество и устойчивост“ – с тези думи арх. Бойчо Бойчев, член на УС на САБ, откри дискусията.
Директивата бе приета през 2010 г., като в нея няма предписан универсален подход за тези сгради (nZEB – nearly-zero energy buildings) в страните членки на ЕС, но още в

първите фази на проектиране вниманието трябва да се насочи към строителните и изолационните характеристики. В основата на сградите с почти нулева консумация на енергия са ефективната топлоизолация и внимателният подбор на материалите – от тези за фасадата на сградата до тези за пожарозащитата й, обясниха специалистите от  Siniat – Иван Караиванов и Promat – Съби Георгиев.

„Като водещ доставчик на строителни продукти ние имаме огромни отговорности, които се стремим да изпълняваме: строителните материали, които произвеждаме, да отговарят на основните човешки нужди и желания, да се подходящи за всички видове сгради, в които всеки ден човек влиза; да са съобразени с икономическите тенденции и да отговарят на нарастващото търсене на енергийно ефективни продукти. Освен това ползите, които нашите продукти носят на човека, трябва да бъдат съобразени с наличието на ограничени и невъзобновяеми ресурси и с влиянието, което производството им, оказва върху околната среда. Между всички тези отговорности, ние се стремим да балансираме всеки ден“, коментира Богдан Тулбуре, технически и маркетинг мениджър на Siniat.
„Много е важно да е налице тясно сътрудничество между производителите на енергоспестяващите продукти, от една страна, и нас, архитектите – от друга, за да може ние да прилагаме ефективно принципите на нискоенергийната сграда в нашата професия. И постепенно заедно да сътворим сгради-шедьоври“, допълни арх. Бойчев.

Продуктови решения за строителството на бъдещето

По време на дискусията трите компании, организатори на събитието, представиха своите продуктови решения за nZEB.

Плоскостите гипсокартон на Siniat и системите на компанията за преградни стени, тавани, предстенни обшивки и екстериорни стени са създадени, за да отговорят на най-високите норми при енергийноефективното сухо строителство.

Promat пък е в челните редици при производството на проактивни системи за пожарозащита и високотемпературни изолации. Компанията има богат опит не само при строителсвото на жилищни и бизнес сгради, но също и на тунели, кораби и производствени съоръжения за нефтената и газовата индустрия.

Продуктите от каменна вата на датската компания Rockwool са от най-ново поколение, звукоизолиращи, пожаро- и влагоустойчиви и гарантират качество и устойчивост във времето. Гостите на събитието имаха възможност да се убедят нагледно в предимствата на каменната вата. Г-н Григоре демонстрира пред всички присъстващи, че този материал е водоустойчив, издържа нагряване до 1000 градуса, без да се топи, и отлично изолира шума.

За Rockwool
Rockwool е водещ производител на каменна вата и е сред световните лидери в изолационната индустрия, предлагайки както продукти, така и решения в основните области на приложение на изолациите – жилищни сгради и сгради с търговско приложение. Компанията допринася за изграждането на енергийноефективни сгради, защитени срещу пожар, с добра акустика и приятен вътрешен климат.
Rockwool е основана през 1937 г.  Към днешна дата компанията има над 10 400 служители в повече от 40 държави по света. Централата на компанията се намира в предградие на Копенхаген.

За  Siniat
Siniat е водещ производител на гипсокартонени продукти и системи за преградни стени, тавани и предстенни обшивки. Компанията предлага техническите познания на специалисти, архитекти, малки и големи строителни компании в цяла Европа.
Siniat е част от Etex Group, глобален производител на материали за строителството. Siniat формира част от неговия бизнес за облицовки и строителни плоскости, с операции в Европа, Африка и Южна Америка. Компанията има над 3300 служители в 36 страни, като разполага със собствени заводи в 35.

За  Promat
Promat е световен производител на пасивна пожарозащита и високотемпературни изолации. Повече от 40 години пожарозащитата на Promat означава сигурна технология. Компанията е неоспорван професионалист в производството и проектирането на пасивни пожарозащитни системи и продължава да се бори за спасяването на животи и имущество от пожари. Продуктите и системите се използват за защита в гражданското и тунелното строителство, нефтохимическата промишленост и морското дело.
Promat предлага не само материали и системи, но и силна техническа подкрепа в процеса на проектиране и строителство. Компанията разполага със 17 производствени бази по цял свят и над 1300 специализирани служители.

За Съюза на архитектите в България
Съюзът на архитектите в България (САБ) е доброволна творческо-професионална организация на архитекти от всякакви сфери. Регистриран е като сдружение с нестопанска цел със седалище в София. Представлява своите членове и защитава техните творческо-професионални интереси пред държавни, общински и международни институции, юридически и физически лица. САБ е член на Международния съюз на архитектите.

Може да харесате още...